Bakan Bozdağ: “Son 21 yılda kadın hakları ve mülkiyete yönelik kullanım ömürlerini reformlar tarihi gerçekleştirdik”

Bakan Bozdağ: “Son 21 yılda kadın hakları ve mülkiyete yönelik kullanım ömürlerini reformlar tarihi gerçekleştirdik”

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Son 21 yılda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın sahip olduğu kadın haklarına ve kadına yönelik kullanım tahmini tarihi reformlar gerçekleştirdik” dedi.
Adalet Bakanı Bozdağ, medya hesabından kadın hakları ve kadına yönelik sosyal kullanım kullanımına ilişkin yaptıkları reformlar hakkında bir paylaşım yaptı. Bakan Bozdağ, 2004 yılında anayasada yapılan değişikliklerle kadın ve genel eşit haklara sahip olduğunu ve devletin bu tüketimi yaşamanı sağlamakla yükümlü olduğunu hatırlattı.

“Kadınlarımıza yönelik adaletsizlik, adaletsizlik içeren yasakları tek tek çekmek”
Bozdağ, 2010 yılında anayasada yapılan şekillerle yönetilen bu amaç doğrultusunda hareketlerin eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamayacağını vurgulayarak, şu ifadelere yer verdi:
“Hükmeti bağlayarak kadınları pozitif birleştirme prensibini bir araya getirdik. Eğitim-öğretim, kamu hizmetlerine girme ve bulundurma hakkı bakımından başörtülü
Kadınlarımıza yönelik haksızlık, adaletsizlik içeren yasakları tek tek çektik. Ceza hukuku çocukları organizmaların yerine koyan büyük bir felsefe değişikliğini gerçekleştirerek makas değiştirmeyi gerçekleştirdik. 765 sayılı mülga Türk Ceza Kanunu’nda yer alan bazı suçlar bakımından cezanın belirlenmesinde bir kriter olarak
Kullanılan ‘evli-bekar’ ayrımı ile ‘kadın-kız’ ayrımının kaldırılması, ‘karı’ kavramı yerine ‘eş’ kavramının kullanımı ve cinsiyet farklılığı nedeniyle hortumun çıkarılmasının suç olarak dağıtılması. 765 sayılı Kanun’un 453. maddesinde yer alan yeni çocukların ‘haysiyet ve namusunu kurtarmak için’ hükümdarlığında beş seneden on seneye kadar hapis cezası ile cezalandırılmasına yönelik hüküm kaldırılarak, bu eylem gerçekleştirilenlere ‘ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası’ getirildi.”

“Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçların cezaları büyük ölçüde artırılmıştır”
Töre saikiyle kasten öldürme suçunun cezasını ağırlaştırılmış müebbet hapishane hapishanesi olarak hapsedilmişklerini ifade eden Bozdağ, “765 sayılı mülga Kanun’da bu suçlar ‘Adabı umumiye ve nizamı aile aleyhinde cürümler’ başlığı altında ele almıştı. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda ise ‘Cinsel dokunulmazlığına karşı suçlar’ başlığı altında düzenlenmiştir. Yine cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçların cezaları büyük ölçüde artırılmıştır” ifadesi kullanılmıştır.

“Şiddet mağduru kadınlara ücretsiz avukat görevlendirme imkanı”
Kadına yönelik olarak etkin mücadele edilebilmesi amacıyla 8 Mart 2012 tarihinde kabul edilen 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un hayata geçirildiğini söyleyen Bozdağ, şu ifadelere yer verdi:
“8 Temmuz 2021 tarihinde yapılan kanun değişikliğiyle kasten öldürme, kasten yaralama, eziyet, kişi hürriyetinden yoksun kılma suçlarının ‘boşanılan eşe’ karşı kapsamlı hali kapsayan hal kapsamına alınmak suretiyle bu cezalarda arttırıma gidilmiştir. 12 Mayıs 2022 tarihinde yapılan yasal düzenlemeyle kasten öldürme, kasten yaralama, tehdit, işkence ve eziyet suçlarının kadınlara karşı hali ağırlaştırıcı neden olarak kabul edilmiştir. Kadına karşı işlenen kasten yaralama suçu, ağır suç şüphesinin varlığı halinde tutuklama nedeni varsayılan suçlar saklanmıştır. Israrlı takip fiilleri Türk Ceza Kanunu’nda ilk defa ayrı bir suç olarak düzenlenmiştir. Kamuoyunda tartışmalara neden olan ve kravat indirimi olarak anılan ‘iyi hal indirimi düzenlemesi’ tekrar gözden geçirilmiştir. Failin salt karar almaya yönelik kılık kıyafetine özen gösterme, takım elbise giyme veya kravat takma gibi nihai sonuç nedeni olarak kabul edilemeyecektir. Şiddet mağduru kadınlara ücretsiz avukat görevlendirme olanağı getirilmiştir.”

Exit mobile version