Bakan Fidan, Libya Yüksek Devlet Konseyi Başkanı El-Meşri ile görüştü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Libya Yüksek Devlet Konseyi Başkanı El-Meşri ile görüştü.

Dışişleri Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan‘ın, Libya Yüksek Devlet Konseyi Başkanı El-Meşri ile görüştüğü ve Bakan Fidan‘ın Libya’da temel önceliğin kalıcı barış ve istikrarın tesisi olduğunu vurguladığı belirtildi.

Bakan Fidan, Libya Yüksek Devlet Konseyi Başkanı El-Meşri ile görüştü

Hakan Fidan Kimdir?

Hakan Fidan, 17 Temmuz 1968, Ankara – ) Türk subayı, akademisyen, bürokrat ve şu anki Türkiye Dışişleri Bakanıdır. 2010“dan 2023”e kadar Ulusal İstihbarat Teşkilatı’nın (MIT) başkanı olarak görev yaptı.

Erken Yaşam ve Eğitim: Hakan Fidan, 17 Temmuz 1968’de Ankara, Türkiye’de doğdu. 1986-2001 yılları arasında Türk Silahlı Kuvvetleri’nde astsubay olarak görev yaptı. Bu süre zarfında İletişim Okulu ve Türk Ordusu Dil Okulu’nda eğitim aldı. Ordudan gönüllü olarak ayrıldı ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Maryland Üniversitesi’ne bağlı Maryland Üniversitesi Koleji’nden yönetim ve siyaset bilimi alanında lisans derecesi aldı. Bilkent Üniversitesi’nde “İstihbaratın Dış Politikadaki Yeri” başlıklı tezle yüksek lisansını sürdürerek doktorasını 2006 yılında “Bilgi Çağında Diplomasi: Antlaşmaların Doğrulanmasında Bilgi Teknolojilerinin Kullanımı” başlıklı tezle tamamladı. Viyana’daki Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nda, Cenevre’deki Birleşmiş Milletler Silahsızlanma Araştırmaları Enstitüsü’nde ve Londra’daki Doğrulama Teknolojileri Araştırma Merkezi’nde akademik çalışmalar yaptı. Ayrıca Hacettepe Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi’nde akademisyen olarak çalıştı.

Erken Kariyer: Fidan, Almanya’daki NATO Hızlı Müdahale Kolordusu Karargahında çalıştı. 2001-2003 yılları arasında Ankara’daki Avustralya Büyükelçiliği’nde Kıdemli Siyasi ve Ekonomik Danışman olarak görev yaptı. 2003 yılında Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TIKA) Başkanlığına atandı.

MIT Başkanlığı: 15 Nisan 2010 tarihinde Fidan, Milli İstihbarat Teşkilatı (MIT) Müsteşar Yardımcısı olarak atandı. Emre Taner’in görev süresinin bitiminden sonra 27 Mayıs 2010 tarihinde MIT Müsteşarlığına atandı. Atandığında 42 yaşında Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en genç MIT Müsteşarı oldu. Fidan, Sönmez Köksal’ın ardından teşkila dışından MIT başkanı olarak atanan ikinci kişi oldu.

Tartışmalar: 13 Eylül 2011’de Hakan Fidan’ın Çözüm Süreci kapsamında Oslo’da PKK yetkilileri Mustafa Karasu ve Sabri Ok ile yaptığı görüşmelerin detayları basına sızdırıldı. Şubat 2012’de Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Sadrettin Sarıkaya tarafından KCK operasyonunda şüpheli olarak çağrıldı. Buna cevaben hükümet, İstihbarat Hizmetleri Kanunu ve Ulusal İstihbarat Teşkilatı’nda, MIT personeli veya Başbakan tarafından görevlerinin yerine getirilmesi sırasında özel görevler için atanan kişiler tarafından işlenen suç iddialarını soruşturmak için Başbakan’ın iznini gerektiren değişiklikler yaptı.

İstifa ve Göreve Dönüş: Fidan, parlamento seçimlerinde iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’ne (AKP) aday olmak için 10 Şubat 2015’te istifa etti. Ancak 9 Mart 2015’te adaylığını geri çekti. 10 Mart 2015 tarihinde görevine geri döndü.

Dışişleri Bakanı: 4 Haziran 2023’te Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki 67. Türkiye Hükümeti’nde Dışişleri Bakanı oldu.

Kişisel Yaşam: Hakan Fidan, Nuran Fidan ile evli olup, üç çocukları vardır.

Exit mobile version