BM’de ilk kez Nekbe anması

İsrail'in 14 Mayıs 1948'de işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlileri zorunlu göçe tabi tutması nedeniyle "Nekbe" (Büyük Felaket) olarak bilinen felaket için ilk kez Birleşmiş Milletlerde anma töreni düzenlendi.

BM'de ilk kez Nekbe anması

İsrail’in bağımsızlığını ilan ettiği Nekbe Günü’nün (Büyük Felaket) 75. yıl dönümünde ABD’nin New York hükümdarında bulunan Birleşmiş Milletler (BM) binasında ilk kez bir anma töreni düzenlendi.
İsrail’in bağımsızlığını ilan ettiği Nekbe Günü’nün 75. yıl dönümünde ilk kez ABD’nin New York’ta hüküm sürdüğü BM binasında bir anma töreni düzenlendi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın açılış konuşmasını yaptığı törenlerde, canlı performanslar, fotoğraflar, videolar ve görgü tanıklarının anlatımları yer aldı.

“İsrail, işgalini ve Filistin halkına yönelik saldırganlığını sürdürüyor”
Abbas konuşmasında, İsrail’e Filistinlilere yönelik “saldırganlığını” sona erdirmesi ve İsrail’in Birleşmiş Milletler’den uzaklaştırılması sonuçlarında bulunarak, “Bugün resmi olarak, uluslararası hukuk ve uluslararası kararlarda İsrail’in bu kararlara saygı duymasını veya İsrail’in BM’yi ele geçirmesini sürdürdü. toptan talep ediyoruz” dedi.
İsrail’i Birleşmiş Milletler’e olan “yükümlülüklerini ve üniversitenin ön talimatlarını asla yerine getirmemekle” suçlayan Abbas, İsrail ile ilgili BM Genel Kurulu, Güvenlik Konseyi ve İnsan Konseyi Hakları tarafından kabul edilen “toplanma bin kararı” sayarak, “Bugüne kadar tek bir karar uygulanmadı” kullanıldı. Abbas, Nekbe’nin “1948’de başlamadığını ve bu adı sonra da bırakmadığını” sözlerine ekledi. Abbas, “İsrail, işgalini ve Filistin halkına yönelik saldırganlığını sürdürüyor. Nekbe’yi inkar etmeye devam ediyor ve Filistinli mültecilerin anavatanlarına dönüşe ilişkin uluslararası kararları reddediyor” dedi.

“Uluslararası hukuka aykırı”
BM Siyasi ve Barış İnşası İşlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo ise yapacağı, BM’nin İsrail’in Filistin topraklarını işgalinin “uluslararası hukuka aykırı” olduğu için sona erme yeri ortasındaki “açık pozisyonunu” yeniden teyit etti.

İsrail’in kararı üzerine 44 ülke törene katılmadı
İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, diğer ülkelerin yaşadıklarıne Nekbe Günü anmasına katılmamalarını isteyen bir mektup yazdı. Erdan mektubunda, “Uluslararası bir devlet üyelerinden devletlerin sahip olduğu bir felaketi damgalayabileceğini düşünerek hem dehşet verici hem de tiksindirici. Bu sadece Yahudi nefretine göz yummakla kalmıyor, aynı zamanda Filistinlilere karalayıcı konuşmalarını yaymak için uluslararası organları sömürmeye devam etmesi için yeşil ışık yakıyor” dedi.
İsrail Dışişleri Bakanlığına göre, ABD, Kanada, Ukrayna ve Avrupa Birliği’nden toplam 44 ülke törenine katılmadı.

Nekbe geçmiş günü sene Genel Kurulda oylanmıştı
Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda geçmişte sene aralıkta yapılan oylama ile Nekbe anması 90 evet, 30 aleyhte ve 47 çekimser oyla onaylandı. Girişim Mısır, Ürdün, Senegal, Tunus, Yemen ve Filistinliler tarafından desteklendi.
İsrail’in 1948 tarihinde 760 binden fazla Filistinli bulunduğu yer oldu. Filistinliler, bu tarihi Nekbe ya da Büyük Felaket olarak nitelendiriyor.

Exit mobile version