Büyük bütçeli anket işletmesi yanıldı, Bursalı firma seçim sonuçları bildi

Büyük bütçeli anket işletmesi yanıldı, Bursalı firma seçim sonuçları bildi

Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimi, sandıktan çıkan sonuçlara göre ikinci tura kaldı. Ortaya çıkan oy dağılımı ise anket şirketinin yüzde 95’ni yanılttı. Bursalı Siyaset Araştırma Firması ise seçimden bir hafta önce açıkladığı ankette Cumhur İttifakı’nın yüzde 49,3, Millet İttifakı’nın 45,3, Sinan Oğan’ın da yüzde 4 ile yüzde 6 arasında oy alacağını açıklamıştı. Politika Araştırma Firması Sahibi Recep Güven, “Anket firmaları araştırma hayvanların öte manüplasyon yapan bir duruma geldi. Biz ise 2700 denekle sonucu bir hafta önce bire bir harcamak” dedi.
Seçim öncesi anket sonuçlarını tüketici araştırma şirketi, öngörülerinde yanıldı. Anketlerin puanında ikinci sırada yer alan Erdoğan, listelerin yüzde 100’ünün açıldığı tabloda, oyların yüzde 49,5’ini aldı. Son hafta bir ankette ilk gösterilen Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 50 barajını geçemedi. Anketler, Erdoğan’ın oyunu ağırlık olarak yüzde 43-45 bandında gösteriyordu. Bazı anket sonuçlarında ise Erdoğan yüzde 50 barajının üzerine çıkıyordu. 15 Mayıs itibariyle Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Erdoğan yüzde 49,5, Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,9, ATA İttifakı adayı Sinan Oğan ise yüzde 5,2 oy aldı. İttifaklara göre milletvekili seçim oy oranları ise Cumhur İttifakı yüzde 49,8, Millet İttifakı yüzde 34,9, Emek ve Özgürlük İttifakı yüzde 10 olarak görüldü.
Anket müşterilerinin yanıldığını ifade eden Politics Research Firması Sahibi Recep Güven, “Araştırma firmalarının yüzde 95’i yanıldı. Toplum tarafından buraya gelen yanılması önemli aslında. Bir araştırma böyle 1 haftada olmaz. “Ben yanmadım” diyen firmalar dahi 15 günde 3 tane çalışma yayınlıyorlar, hangisi tutarsa. Ya da 3 ay içerisinde 20 tane çalışma yayınlıyorlar. Hangisi tutarsa, “biz yanılmadık” diyorlar ama bu dönem malumu maalesef araştırma firmalarıdır” dedi.
“Seçimin zarar eden anket şirketi”
Çalışmaların objektifi yerine manipülatif olduğu müşterilerinin Güven, “Vatandaş anket muhafazası toptancı aranıyor. Televizyondan gördükleri araştırma firmalarının iddialı açıklamalarının 5-6 puan sapından dolayı, araştırma firmalarının tamamına baktıklarına bakılıyor. Siyasetin biz bu sonuçları tahmin etmemiştik. Tahminlerin aynı sonuçlarını kullanmak. 49.3 Cumhur İttifakı’nın lideri Recep Tayyip Erdoğan demiştik. Seçimler şu an itibariyle 2. tura kaldı. 2. turun değerlendirilmesi önemli. 14 Mayıs seçimlerini ana mağluplarından bir tanesi araştırma firmaları. Bu işi görmeni aydınlatmak yerine bir kullanma aracı olarak ortaya çıkma” kullandı.
Politics Araştırma şirketi 24 ilde 2 bin 700 kişi katılımıyla yaptığı gözlemler TUİK verileri baz merkezi 12 üst bölge ve 12 alt bölge yüz yüze anket tekniğini koruyor. Çalışmaların 14 mayıs seçimlerinde ilk turda bitmeyeceğini belirtirken, yüzde 50’nin üzerinde alabilecek adayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın olduğu aktarıldı.

Exit mobile version