Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nin ikinci tur yönetimini bu düşünceyle ifade etmek

Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nin ikinci tur yönetimini bu düşünceyle ifade etmek

Yüksek Kurulu Seçim (YSK), Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nin ikinci turunda seçmenlerin oy kullanmaya dikkat etmesi gereken noktaları açıkladı.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlık binasında 28 Mayıs’ta gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nin ikinci turu için temsili olarak kapalı oy verme kabinleri kurularak, oyların dikkat edilmesi gereken noktalar açıklandı.

Oy verme süresi
28 Mayıs 2023 Pazar günü oy verme süresi tüm yurtta 08.00-17.00 saatleri arasında olacak. Oy vermenin bitiş saatinin geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanını onları saydıktan ve kimliklerini verdikten sonra sıra ile oylarını kullanmaya izin verecek. Yüksek Seçim Kurulunun kesin bitiş saatinden sonra gelen seçmen oy kullanamayacak.

Oy verme sırası
Oy verme gününde sandık başına gelen seçmenler, sandık kuruluşunun önüne kurul başkanı tarafından sıra ile birer birer alınacak. Gebeler, hastalar ve engelliler sıra ile bekletilmeden oylarını verebilir. Yaşlıların da bekletilmeden oy kullanmalarına izin verilmesi. Bu seçmenlere yardım eden seçmenin de öncelikle oy kullanılmasına izin verilmesi. Görevlendirilen güvenlik güçlerinin de bekletilmeden oy kullanmalarına imkan sağlanacaktır.

Seçmenin yapılarının tespitinin yapılması
Sandık başına gelen seçmen. Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı taşıyan Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen meslek kimlik kartı, avukat , noter ve askeri kimlik kartı gibi listede göstermeyen ortaya koyan resimli resmi nitelikteki belgelerden birini başkana verecek ve seçmen sıra numarasını tutacak. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak. Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarınınca düzenlenip onaylanan kimlik seçmenlerinin seçiminden tespitinde geçerli olmayacak. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmi bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi çantasını veya nüfus müdürlüklerinince verilen nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şartı olacak.

Oy verme işlemi sırasında neler olacak?
Görevli üye tarafından seçmenin adı liste seçmen listesinde bulunandan sonra seçmene oy kullanılacaktır. Başkan, kanuna uygun biçimde hazırlanmış ve mühürlenmiş oy zarfı ile bir arada oy pusulasını hiçbir tarafın herhangi bir işaret bulunmadığını ve arkasının defteri kurulu mührü ile mühürlü olduğunu, kurul üyelerine, müşahitlere ve seçmene gösterdikten sonra “TERCİH” veya “EVET” mührünü seçmene vererek kapalı oy verme yerini gösterir.
Başkan tarafından seçmene kapalı oy verme yerine girmeden önce birleştirilmiş oy pusulalarında tercih ettiği cumhurbaşkanı adayı dışarı taşırmamak suretiyle “TERCİH” veya “EVET” mührünü basması, “TERCİH” veya “EVET” mührü dışında herhangi bir yerine imza atmaması veya işaret koymaması, aksi halde Oyunun geçersiz sayılacağı, birleşik oy pusulasını düzgün bir şekilde katlayıp zarfa koyması ve yapıştırması gereken açıklanacak. Seçmene cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya sevk sağlayıcı cihazlar yasaklı oy verme yerine girişin olduğu ve cezasının bulunduğu, bu tür cihazlar varsa oy verme işleminden sonra iade edilmek üzere bırakılması gerektiğini söylenecek.
Birleşik oy pusulaları verildikten sonra hata veya başka bir neden sürülerek yeni bir birleşik oy pusulası verilemeyecek.
Zarf ve birleşik oy pusulasını alan seçmenin oyunu kullanılmadan önce kullanılması veya amaçlanması amacı ile başka bir yere gitmesine veya defterin yanına başka bir kimsenin ile alınmasına izin verilmeyecektir.

Engelli seçmenlerin oy kullanması
Sandık kuruluş başkanı tarafından görme engelli seçmenlere Yüksek Seçim Kurulunca oy pusulalarına uygun olarak kalıp kalıpları ile oylarını kullanabilecekleri hatırlatılacak. Talep halinde oy pusulası kurulu başkanı, akrabalarından biri, akrabası yoksa başka bir seçmenin yöntemini oluşturmaya çalışarak oylarını kullanabilecekler.
Görmeler engelliler, ölümliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi engel bedenleri açık belli olanlar o seçim Çevresi seçmeni olan ve o sırada yanında bulunan akrabalarından biri, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin kullanımı ile oylarını kullanabilecek. Bir seçmen birdenbire fazla engelliye yardım edemeyecek. Sandık kuruluş başkanı veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım etmek amacıyla oy verme kabinine giremeyecek ve oy kullanma sırasında yardım edilemeyecek.

Exit mobile version