Hüsamettin Cindoruk: AK Parti Şeriat’ı getirmek istiyor

TBMM eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk, 2023 seçimlerini “rejimin referandumu” olarak tanımladı. Cindoruk, “AK Parti ülkeyi şeriat ülkesi yapmak istiyor" diye iddialı bir açıklamada bulundu

Türk siyasetinin en eski isimlerden biri olan deneyimli politikacı, eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk Cumhuriyet'e konuştu . AKP’yi ve AKP iktidarının 20 yıldır Türkiye’ye verdiği zararı anlattı.   Bu Seçim rejim referandumudur dedi. İşte Cindoruk'un konuşmalarından öne çıkanlar; 

“AK Parti şeriat istiyor”

“Cumhuriyet 20 yılda iki taarruzla karşılaştı. İlki Ortadoğu’da eşbaşkan olma iddiası. İkinci haksız fiil ise siyasal İslamın iktidar olması. AK Parti çok iddialı biçimde bir şeriat devleti kurmak istedi.

“Bu seçim rejim referandumudur.”

Yürürlükteki anayasa yerine şeri anayasa isteniyor. İktidar kazanırsa bugünkü keşmekeş sürer. Daha beteri var mı? Bu zaten kötünün kötüsüdür. Bu seçim rejim referandumudur. Tekrar şeriat yanlıları kazanırsa Türkiye sıkıntıya düşer.

Türkiye, tamamlanmış bir devlettir. Ama bugün dünyada tartışılır hale gelmiş durumdayız. Bugün siyasi İslam iktidarda. Terminolojisi nasa dayalı. Dini kuralların hâkim olması isteniyor. Dini kurallarla demokrasinin bağdaşacağı söyleniyor. Bağdaşmaz.”

“Laiklerle şeriatı savunanlar arasında bir siyasal kavga var.”

Cindoruk Türkiye'de merkez sağ varmı sorusuna 1Hayır, sağ söylenti var. Bence sol da yok. Zaten ortada sağ sol kavgası da yok. Siyaset ikliminde tartışma şeri devletle medeni devlet arasında. Laiklerle şeriatı savunanlar arasında bir siyasal kavga var. Çünkü tabanda müşterisi mevcut. Hâlâ Türk seçmeninin tabanında Osmanlı kültürü ezgisini sürdürüyor. Bunu doğal karşılarım ama siyasal otorite olmasını doğal karşılamıyorum. Herkes görüyor ki Cumhuriyet devrimiyle karşıdevrimciler arasında siyasi bir mücadele var.” dedi

 

HÜSAMETTİN CİNDORUK KİMDİR?

Hüsemettin Cindoruk, 1933 yılında İzmir’de doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 27 Mayıs’tan sonra Demokrat Parti yöneticilerinin yargılandığı Yassıada Yargılamaları’nda avukatlık yaptı. Yargılama sürecinde Yüksek Adalet Divanına hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklanarak iki buçuk ay hapis yattı.

TBMM’nin 17. başkanı oldu. Doğru Yol Partisi ve Demokrat Türkiye Partisi Genel Başkanlığı’nda bulundu. Özal’ın vefatının ardından bir süre vekâleten Cumhurbaşkanlığı yaptı.

Exit mobile version