İzmirlilerin yeni buluşma noktası: “İzmir Kültür ve Sanat Fabrikası”

İzmirlilerin yeni buluşma noktası: "İzmir Kültür ve Sanat Fabrikası"

İzmir’in tarihi ana aksındaki kıymetlerden biri olan 140 yıllık İzmir Alsancak Monopol Fabrikası, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İzmir Kültür ve Sanat Fabrikası’na dönüştürülerek kültür ve sanatın cazibe merkezi oldu. Fabrikanın müdürü Sevimli Ertem, “Burası İzmirlinin yeni buluşma noktası, çekim ve cazibe merkezi haline dönüştürüldü. Bakanımızın talimatlarıyla bir ay mühletince burada fiyatsız işlemlerimiz gerçekleştiriliyor” dedi.
140 yıllık ile sanayi işletmesinin değerli eserlerinden biri olan İzmir Alsancak İnhisar Fabrikası, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen aslına uygun onarım, renovasyon ve tekrar inşa çantası akabinde İzmir Kültür Sanat Fabrikası olarak yine hayat bulundu. 29 Nisan’da Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından açılışı yapılan fabrika, İzmirlilerin uğrak nokrası haline geldi. Yapının, İzmirlilerin yeni buluşma noktası olduğunu yöneten İzmir Kültür Sanat Fabrikası Müdürü Sevecen Ertem, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un talimatıyla bir ay mühletince fiyatsız etkinlikler düzenleneceğini duyurdu.

Yeni kuşak kültür merkezi projesi
Ertem, “İzmir Kültür ve Sanat Fabrikası, çok büyük bir geri dönüşüm projesi. 140 yıllık tarihe sahip olan yapı, değerlendirmelerde vakitte endüstriyel bir miras olarak da İzmirli için değerli bir kıymete sahip. Biz de Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bu pahaya sahibi aslına uygun biçimde bakım çalışmalarıyla bir yıl boyunca kısa bir süre boyunca bu mükemmel yapıyı halkımızın hizmetine sunduk. Yaklaşık 20 bin metrekare kapalı alana sahip alan 9 bin 200 metrekare de geniş peyzaj alanlarımız mevcut. Fabrika, kent ana ekseninde yer alması, ulaşım ve kolay bir destinasyonda olması nefes alınabilecek, ziyaretçinin konforu düşünülerek oluşturulan yeni nesil bir kültür merkezi projesi” tabirlerini kullandı.

“Bir ay mühletince burada fiyatsız etkinlikler”
İzmir Kültür ve Sanat Fabrikası’nda bakanlığa bağlı birimlerin olduğunu söyleyen Ertem, “Fabrikanın ana üretim binası 7 bin 200 metrekarelik alana sahip Arkeoloji ve Etnografya Müzesi. Tamamı İzmir ve çevresinden olan 6 bin eserle buluşuyor. İzmir’in güçlü kültürel özelliklerinin yansıtıldığı müzede, yeni nesil tematik bir stant anlayışı projelendirilmiştir. Taban kat ve birinci kat kalıntı yapıtlardan, ikinci kat ise etnografik yapılardan oluşmaktadır. İzmir Kültür Sanat Fabrikası’nda yer alan İzmir Fotoğraf ve Heykel Müzesi de sanatseverlerle buluşuyor. Her yaştan ziyaretçiyi kültür ve sanatla buluşturmayı diliyoruz. Bakanımızın talimatlarıyla bir ay süresince burada fiyatsız işlemlerimiz gerçekleştiriliyor. Konser, opera, tiyatro, dinleti, çocuklar için kukla atölyeleri dahil pek çok konut aktiflik düzenleniyor. Geniş peyzaj alanı, ziyaretçilerimizin içinde nefes aldıkları, dinlenme alanlarını oluşturan” kelamlarına yer verdi.

Ege’nin en büyük Atatürk İhtisas Kütüphanesi
İzmir Kültür Sanat Fabrikası’nda kurulan atölyelere de değinen Ertem, şöyle konuştu: “Bu atölyeleri ‘Sanat Sokağı’ ismiyle tanımladık. Bu alan da mimari ve kültürel manada yaşayan, canlı bir buluşma noktası olacak. Plastik sanatlardan klasik el sanatlarına kadar sanatkarlarımızın kendi sanatlarını sürdürdükleri ve eğitsel manada da eğitimler verildiği bir alan oluşturulmuştur. bölümleri vakitte İzmir Kültür ve Sanat Fabrikamız Ege’nin en büyük Atatürk İhtisas Kütüphanesi’ne ev sahipliği yapıyor. Cumhuriyetimizin koruyucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e adanmış bir kütüphanede, fabrikamızda özel bir koleksiyonundan oluşan Türkistan ve müzik ihtisas kütüphanesi de yer alıyor. Burada da bakanlığımızın sanatkarlarından Ümit Yazıcı’nın bakanlığımıza bağışladığı 100 bin kitap, mecmua, mecmua üzere eserler ilgilileriyle buluşuyor. İzmir Kültür Sanat Fabrikası’nda servislerde vakitte emekli fabrika çalışanlarının, emeklilerin dışında bağışlamış olduğu, fabrikadaki muayene sırasında kullanılan bir kadro kullanılan var. Biz onları da bir monopol anma odası oluşturarak sergiliyoruz. Bilhassa Monopol Fabrikası’ndan emekli olan ziyaretçilerimiz çok ilgi görüyor.”

Exit mobile version