Mevlüt Çavuşoğlu fetö firarisi hakkında konuştu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu darbeci ve FETÖ firarilerinin Türkiye'ye iadesi yapılması sonucunda İsveç'e göndermede bulundu ..

Mevlüt Çavuşoğlu bugün Gambiya dışişleri Bakanını ağırladı. Dün sıcak bir gelişme yaşandı ve İsveç’te yaşayan FETÖ soruşturmasının firari şüphelisi Bülent Keneş’in Türkiye’ye iadesi talebi reddedildi.

Ülkenin Adalet Bakanı Gunnar Strömmer, Keneş’in iadesine yönelik son kararı bakanlar kurulunun vereceğini söyledi.

Ankara’da Gambiyalı Mamadou Tangara ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, düzenledikleri ortak basın toplantısı sırasınnda konuyu değerlendirdi.

Çavuşoğlu, “İsveç’ten, Finlandiya’dan güzel sözler işitmek istemiyoruz, somut adımlar görmek istiyoruz.” dedi.

Öte yandan Çavuşoğlu, İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom’un Ankara’ya geleceğini, kendisiyle iade ve NATO’ya üyelik süreçlerini ele alacaklarını kaydetti.

İşte Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar ;

“Üçlü bir mutabakat muhtırası imzaladık herkes buna uyacak”

“İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği gündeme geldiğinden bu yana söylenecek sözler söylendi. Hatta bununla yetinmedik. Tüm bu söylediklerimizi bir ahitnameye dönüştürdük.

Üçlü bir mutabakat muhtırası imzaladık. Sonuçta herkes bu belgeye göre yükümlülüklerini yerine getirecek. Türkiye’nin talepleri gayet açık, sarih. Diğer taraftan özellikle yeni hükümetin gelmesiyle birlikte İsveç tarafından daha olumlu mesajlar geldi.

 “Ulf Kristersson da ülkemize ziyareti bu anlamda faydalı oldu.”

Ziyaretler gerçekleştirildi. Sayın Başbakan’ın (Ulf Kristersson) da ülkemize ziyareti bu anlamda faydalı oldu. Beklentilerimizi bir kere daha doğrudan yüzlerine söyleme bakımından son derece faydalı oldu. En üst düzeyde, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından bir kere daha iletmiş olduk.

Finlandiya’da da bazı açıklamalar ve yasal değişiklikler gerçekleştirildi. Bunların bazıları yılbaşından sonra yürürlüğe girecek. Söylenecekler söylendi. Bundan sonra somut adım atmak gerekiyor.

“Fetöcülerin Türkiye’ye iade edilmesi gerekiyor.”

En son üçlü uzmanlar toplantısı ve dışişleri bakanları toplantısı bu bakımdan faydalı geçti. Bülent Keneş’in iadesi yönündeki talebimizin reddedilmesi çok olumsuz bir gelişme. Biz artık İsveç’ten, Finlandiya’dan güzel sözler işitmek istemiyoruz, somut adımlar görmek istiyoruz.

Bu belgede de FETÖ net bir şekilde yer alıyor. Sadece PKK/YPG/PYD değil, FETÖ de yer alıyor. Dolayısıyla bu darbecilerin oradaki mensuplarının Türkiye’ye iade edilmesi gerekiyor.

“Mevlüt Çavuşoğlu : Bir kişiyi iade etmekle o işler olmaz”

Bu konuda son kararın bakanlar kurulu tarafından verileceğini söyleyenler de var. Fakat önemli olan kimin karar vereceği değil, beklentilerimizin karşılanmasıdır. İadesini istediğimiz PKK terör örgütü mensubu kişiler de var. Bir kişiyi iade ettiler, o bizim listemizde yoktu.

Onu da memnuniyetle karşıladığımızı söyledik. Ama bir kişiyi iade ettik, bu işi kapatalım gibi bir beklentileri varsa, bu gerçekçi bir beklenti değildir. Üçlü ahitnamede ne varsa her iki ülke de bunları yerine getirmekle yükümlüdür.

“İsveç Dışişleri Bakanı Ankara’ya geliyor kendisiyle görüşeceğiz”

Biz de değerlendirmelerimizi ona göre yapacağız. Bu amaçla İsveç Dışişleri Bakanı (Tobias Billstrom), perşembe günü Ankara’ya geliyor. Kendisiyle sabah görüşmelerimizi gerçekleştireceğiz. ”

mevlüt çavuşoğlu

Exit mobile version