(Özel) Gelibolu Eceabat yolu 45 dakikadan 25 dakikaya düştü

(Özel) Gelibolu Eceabat yolu 45 dakikadan 25 dakikaya düştü

Çanakkale’de 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108’inci Yıldönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılan 47,5 kilometrelik Gelibolu-Eceabat Yolu Projesi’nin 32 kilometrelik bölümü ile seyahat süresi 45 dakikadan 25 dakikaya düştü. Gelibolu-Eceabat Yolu ile maliyetleri 126 Milyon TL, akaryakıttan 35 Milyon TL olmak üzere yıllık toplam 161 Milyon TL tasarruf edilecek. AK Parti İl Başkanı Naim Makas, AK Parti Hükümetleri döneminde yapılan Gelibolu-Eceabat Devlet Yolu Projesi’nin 32 kilometrelik bölümüyle ilgili olacağı yere, “Bu tüneller Gelibolu-Eceabat arasındaki sahil bandında araç yöneticini riske sokabilecek karayolu taşımacılığını güvenli hale getirme. Bu tüneller ile ulaşım çok daha kısa sürede ağıza alındı” dedi.
Çanakkale’nin ulaşımını yükseltecek karayolu yatırımları çevreleri, Avrupa Yakası’nda Tarihi Yarımada’da ulaşımı sağlayan 47,5 kilometrelik Gelibolu-Eceabat Yolu Projesi’nin 32 kilometrelik bölümü, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108’inci yıl dönümünde Seddülbahir Kalesi’ nin açılışı sırasında canlı yayın bağlantısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı. Tamamlanan kesimde tek tüplü inşa edilen 2 bin 560 metrelik T-1 Tüneli, 644 metrelik T-1A Tüneli, 1355 metrelik T-2 Tüneli ve 792 metrelik T-3 Tüneli olmak üzere toplam 5 bin 351 metre uzunluğunda 4 adet tünel yer alıyor. Proje ile mevcut güzergahta 900 metre kısalırken, seyahat süresi 45 dakikadan 25 dakikaya düştü. Gelibolu-Eceabat Yolu ile maliyetleri 126 Milyon TL, akaryakıttan 35 Milyon TL olmak üzere yıllık toplam 161 Milyon TL tasarruf edilecek. Karbon emisyonu ise 4 bin 432 ton azaltılacak.
Gelibolu-Eceabat yolu ile 1915 Çanakkale Köprüsü’ne ve içinde her biri ayrı bir kahramanlık örneğini seçmen çok sayıda şehitlik, anıt, yazıt, siper bulunan, yürütmein ve milli benliğin dünya anlatımına tanıtımı açısından önem arz eden Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı’na hızlı, güvenli ve uyumlu bağlantı bağlantıları. Proje kapsamında inşa edilen tünellerle doğal, tarihi ve kalıntı sit alanları ile bölgelerin korunmasının korunması.
AK Parti İl Başkanı Naim Makas, AK Parti Hükümetleri döneminde yapılan Gelibolu-Eceabat Devlet Yolu Projesi’nin 32 kilometrelik bölümüyle bölge ile ilgili yaptığı katkıyı değerlendirdi. İl Başkanı Naim Makas, “Eceabat tünelleri 18 Mart törenlerimizin gerçekleştiği gün Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferansının gerçekleşmesiyle açılışı gösterisi. Bu tüneller Gelibolu-Eceabat arasındaki sahil bandında araç işletmeni riske sokabilecek karayolu taşımacılığını güvenli hale getirecek. Bu tüneller ile ulaşım çok daha kısa sürede anlaşılır. Tarihi bir önemi olan Tarihi Gelibolu Yarımadasına gelen dünyanın yerlisinin, yerli ailelerin çok daha bu lokasyonlara, destinasyonlara yerleşimlerine çok değerli bir yatırım olmuştur. çekim tünellerinin büyük bir kısmı bitti ve açılışı yapıldı. Şu anda devam etmekte olan birkaç tünelimiz daha var. Bu tünellerde gittikten sonra Gelibolu-Eceabat arası adeta neredeyse 25-30’u bir süre kadar kısalabilecek. Ve yolculuklar çok daha güvenli hale gelmek. Burada her yıl hem yerli yemekler, hem de Anzak törenleri için evin gelen onbinlerce, belki yüzbinlerce yerli ve yerli turist var. Bu sıkıntıların böylesine 100 yıl önce yaklaşık destansı bir hikâyenin korunması bu topraklarda, bu tarihi dokuyu daha iyi yaşayabilmeleri için ulaşım aracı olmuştur. Bu değerli yatırımlardan sonra gerek biz siyasilerin, gerek STK’ların, gerekse Çanakkale’ye katkı sağlayabilecek tüm birimlerinin, bu yatırımlardan sonra Çanakkale’yi hangi seviyeye çıkarabileceklerinin planlarını yapabilmekte. Bu yatırımlarla beraber biz Çanakkale’mizi başka hangi yollarla, başka hangi yatırımlarla donatabiliriz. Bunu planlayabilelim. Bu sadece iktidar partisinin göreviydi. Bu aynı zamanda Çanakkale’nin paydaşı olan tüm siyasi partilerin, tüm STK’ların bu kalıcı fikir üretmesi gereken değerli bir iş olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Exit mobile version