Recep Tayyip Erdoğan İsveç Başbakanı ile görüştü sonra kameralar karşısına geçti

İsveç Başbakanı ile görüştükten sonra Kristersson ile birlikte kameraların önüne çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İsveç kendi güvenliği için NATO üyeliğini istiyor, biz de kendi güvenlik kaygılarımızın giderilmesine destek olan bir İsveç görmek istiyoruz." dedi.

Recep Tayyip Erdoğan İsveç Başbakanı ile görüştü sonra kameralar karşısına geçti

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson Türkiye'ye geldi. Kristersson, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi törenle karşılandı. İki lider daha sonra bire bir görüşme yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İsveç Başbakanı Kristersson bu görüşmelerin ardından birlikte  kameraların karşısına geçerek açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce terörle arasına mesafe koymadığı için NATO'ya üyelik konusunda Türkiye'den veto yiyen İsveç'e bir kez daha hatırlatma yaptı.

''İsveç'in NATO üyeliğinin gerçekleşmesi samimi temennimizdir''

İsveç, kendi güvenliği için NATO üyeliğini istiyor, bizde kendi güvenlik kaygılarımızın giderildiğini görmek istiyoruz. Yeni İsveç hükümetinin üçlü muhtırayı uygulama taahhütlerini vermesinden memnuniyet duyduk. Terör örgütlerinin İsveç'in demokratik ortamını istismar etmesi engellenmelidir. Üçlü muhtıranın eksiksiz uygulanmasının akabinde İsveç'in NATO üyeliğinin gerçekleşmesi samimi temennimizdir. Beklentilerimizi açık bir şekilde vurguladık.

''İsveç ile ikili ilişkilerimizi her alanda gerliştirmek istiyoruz''

Finlandiya'nın da dahil olduğu daimi ortak mekanizmanın ikinci toplantısı düzenlediğinde daha olumlu bir tablo ile karşılaşmayı ümit ediyorum. İsveç ile ikili ilişkilerimizi her alanda gerliştirmek istiyoruz. Ticaret hacmimiz geçtiğimiz sene rekor kırdı.

İsveç Başbakanı'nın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

PKK İsveç için Terör örgütüdür

Türkiye'ye terörizmle mücadelesinde yardım etmek istiyoruz. İsveç PKK'yı bir terör örgütü olarak görüyor. İsveç, Finlandiya ile beraber NATO'ya başvurdu. Türkiye 70 sene önce katıldı. Bu ittifaka katılmak bizim için çok önemli bir güvenlik meselesi. Bizim yanımızda Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi güvenlik tehdidi oluşturuyor.

''Üçlü muhtırayı tam olarak uygulayacağız''

Terörizmden en çok etkilenen NATO müttefiklerinden biri Türkiye. İsveç Türkiye'ye yapmış olduğu tüm taahhütlere uyacaktır. İleride de müttefik olarak verilen taahhütleri yerine getirecektir. Üçlü muhtırayı tam olarak uygulayacağız.

 

 

Exit mobile version