Ülkeye giriş yasağı konan Maduro’dan Brezilya’ya ilk ziyaret

Ülkeye giriş yasağı konan Maduro'dan Brezilya'ya ilk ziyaret

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, 4 yıllık yasaktan sonra Brezilya’ya ziyarette bulundu.
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun 2019’da dönemi Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro tarafından yurtiçi girişine yasak getirilmesinden 4 yıl sonra ilk kez Brezilya’yı ziyaret etti. Brezilya’nın başkenti Brasilia’da gerçekleştirilecek Latin Amerikalılar Lider Zirvesi öncesinde dün Maduro’yu makamında kabul eden Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, “Maduro’nun buraya gelişmesi, çıkış için bir başlangıç ​​olması nedeniyle önemli” kullanımlar kullandı. Maduro, ikili ilişkiler için yeni bir dönemi sürdürmek ve Venezuela’nın Brezilyalı hapishanelerinin açık olduğunu belirterek iki ülke arasındaki birlikteliğin her zamankinden daha güçlü olması gerektiğini söyledi. Bölgenin dışlanmasıyla mücadele edilmesi gerektiğini ifade eden Lula ise, koruyucu sağlam duracağını belirterek ABD’nin Venezuela’ya uyguladığı ve uygulayacağı 900 adet yaptırımı ise “abartılı ve açıklanamaz” olarak nitelendirdi.

En son 2015 yılında ziyaret edilmişti
Uzun yıllara dayanan Lula da Silva ile güçlü bağlara sahip olan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Brezilya’yı oğlu olarak 2015 yılında ziyaret ettiği darbe ideolojik olarak sol çizgideki Maduro’nun ile döneminde Brezilya Devlet Başkanı Bolsonoro ile bir görüşme olmadı. Venezuela’da 2013 yılında iktidara gelen Maduro’nun, giderek yönetimselleşmesiyle yaşanan siyasi ve insani kriz nedeniyle 2015’ten bu yana yaklaşık 7 milyon insanı göç etmek zorunda kaldı.

Diplomatik ilişkiler yeniden inşa ediliyor
Venezuela ile Brezilya arasındaki açıklamalar, 2019 yılında Brezilya yönetiminin Juan Guaido’yu Venezuela’nın meşru lideri olarak tanımasının ardından ekranıtu. Brezilya ise 2022’de yapılan başkanlık seçimlerini İşçi Partisi lideri Luiz Inacio Lula da Silva’nın kazanışının ardından Venezuela hükümet dostluk bağlarını yeniden yapılandırmak için iyi niyetlerini dile getirmiş, Lula da Venezuela ile çevre ilişkilerini yeniden inşa etmeyi duyurmuştu.

Exit mobile version