Ulusal Savunma Bakanı Akar, “Anadolu Kartalı 2023” eğitim tatbikatına katıldı

Ulusal Savunma Bakanı Akar, “Anadolu Kartalı 2023” eğitim tatbikatına katıldı

KONYA (İHA)-Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 18 Mayıs’ta süreyi dolacak ‘tahıl koridoru’na ait “Türkiye, Rusya ve Ukrayna Savunma Bakan Yardımcıları BM gözlemcileri ile birlikte dün ve bugün çalışmalarını sürdürüyor. Bizim temennimizin gerçekleşmesi mutabakatının uzatılması” dedi.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Azerbaycan Savunma Bakanı Orgeneral Zakir Hasanov ile takip ettiğini “Anadolu Kartalı 2023 Tatbikatı”nın “Seçkin Gözlemci Günü”nde, Türk hava kuvvetlerinin hakimiyet alanında seçkin ve saygın bir yere sahip olduğunu belirtti.
Seçkin ve personel çalışanlarıyla en eski hava kuvvetleri topraklarında yer alan Hava Kuvvetleri Komutanlığının terörle çaba başta olmak üzere kendine verilen tüm misyonları muvaffakiyetle yerine getirdiğini aktaran Akar, komutanın salgın salgını ile 6 Şubat’taki “asrın felaketi” olarak nitelendirilen geçenlerin akabinde yaptığı insani yardım sağlayan da dikkati çekti.
Hassas bir periyottan geçildiğini, bölgedeki risk ve tehditlere karşı faal, caydırıcı ve saygın bir Türk Silahlı Kuvvetleri için denediklerini aktaran Akar, yetkilileri elde etmek, ülkenin hak ve yöneticilerini korumak için yürütmene devam ettiklerini söyledi.
Yerli ve ulusal savunma endüstrisini “olmazsa olmaz” olarak nitelendiren Akar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşviki, tüketilmesi ve sınırlandırılmasında yerlilik ve ulusallığın yüzde 80’lere ulaştığını belirtiyor.
Müşterek ve birleşik tatbikatların ehemmiyetine değinen Akar, bu tatbikatlarda kuvvetler ve karıştırıcılar ortası iş birliği, birlikte çalışabilme asıllarının kazanıldığını söz verdi. “Tatbikatlar biz askerler için büyük bir laboratuvar” dedi. Akar’ın mülkiyet akabinde “Daha doğrusu ben sivilim, siz askersiniz” kelamları salondakileri gülümsemetti.
Türkiye’nin bölgesine ve dünya barışına katkılarına yönelik açıklamalar yapan Akar, “Doğu ve güneydeki sonlarımız niyette NATO’nun, AB’nin Avrupa’nın hudutları. Bizim burada terörle gayret ve göç dahil ettiğimiz düşünceler vakitte Avrupa için de hayati çaba ehemmiyete haiz. O birlikte bizim iş birliğimizi geliştirmemiz çok değerli, bedelli, pozitif” dedi.
Türkiye’nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşünde kişilikli ve kimlikli siyasetleriyle milletlerarası alanda özne haline geldiğini tabir eden Akar, bunun Türk Silahlı Kuvvetlerinin görevini ve sorumluluklarını artırdığını da söyledi.
“Bizim tek kederimiz 85 milyon vatandaşımızın ve hudutlarımızın güvenliği. Bunun için göstermek çaba, Cumhuriyet tarihimizin en ağır günlerini bekliyoruz” diyen Akar, birebir ve birçok terör örgütü ile gayret eden tek ülkedeki Türkiye olduğunu vurguladı.
40 kişinin başına musallat olan terör belasından milleti kurtarmakta azimli, kaleci ve buna da muktedir lisana yapan Akar, Türkiye’nin Irak ve Suriye başta olmak üzere tüm komşularının hudutlarına, egemenlik haklarına sahip olduğunu söyledi.
“Müttefiklik ruhu” vurgusu
Gelinen merkezdeki terör şiddetinin sonuçları içinde bilinenlerden alametlerin görüldüğünü söyleyen Akar, “Mehmetçik, Irak’ın kuzeyindeki terör kamplarını barındırıyor. Teröristleri mağaralarına, sığınaklarına, barınaklarına gömmeye karar vermeliyiz. Suriye’nin kuzeyinde kurulmak istenen terör koridorunu da Mehmetçik paramparça, teröristleri kazdıkları çukurlara gömdü” dedi.
Akar, terörle çabaya ait, “Terörle uğraşta yalnızca bize karşı değillere de değerli görevleri düşüyor. Bizim beklentimiz rakiplik ruhuna uygun hareket edilmesi. Bunu evlenmek. Bu mevzuda samimi ve somut dayanaklar bekliyoruz” tabirini kullandı. Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’taki geleceğine de değinen Akar, şunları söyledi:
“Biz sıkıntıların uygun komşuluk münasebetleri, barışçıl yol ve tekniklerle, diyalogla, memleketler arası hukuka uygun olarak çözülebileceğine inanıyorum. Bu hususta meşgul olduğunuzu gösteriyoruz. Ancak şunu da söylüyoruz, bizim diyalogdan, barışçıl yol ve yollardan yana olmamasından rastgele bir biçimde zafiyet değil; Öteki tarafı da hakkımızı çiğnetmeyiz, oldubittiye güvenmeyiniz dememiz de bir tehdit değil. Tarafların güzel niyetle, oturmak, konuşmak yoluyla diyalog içinde meseleleri çözebileceğine ulaşabileceğimiz bunun bize düşen ne varsa elinde bulunan katkıyı içerdiğini söylüyoruz.”
Rusya-Ukrayna savaşında da akan kanın kontrolü, ateşkesin gerçekleşmesi ve barış görüşmelerine giden kapının açılması için başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere ilgili bakanlıkların çalışmalarını sürdürdükleri Akar, savaşın neden olduğu memleketler arası çaptaki besin krizinin tahliline yönelik Türkiye’nin teşebbüsleri ile gelecek koridoruna ait de değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye’nin dayanağıyla imzalanan Karadeniz Tahıl İnisiyatifi ile 30 milyon tondan fazla varsayımın amacının sahibine sevk edildiği kişiler Akar, şunları kaydetti:
“18 Mayıs’ta protokol yapıyor. Bu süre dolmadan evvel bunun olması biçiminde devamı için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye, Rusya ve Ukrayna Savunma Bakan Yardımcıları BM gözlemcileri ile bir arada dün ve bugün çalışmalarını sürdürüyor. Bizim temennimizin gerçekleşmesi mutabakatının uzatılması. Bu herkese fayda, fayda sağlayan. Bunun yanı sıra bizim Ukrayna limanlarında bekleyen ticari gemilerimiz var. Bunların da inançlı yollarla tahliyesi için görüşmelerimiz devam ediyor.”
Türk Yıldızları’ndan şov uçuşu
Akar, tatbikat için Konya’ya gelen Azerbaycan Savunma Bakanı Orgeneral Hasanov’u 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığında verecek. Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi’ne gelişlerinde merasim mangasını birlikte selamlayan Akar ve Hasanov akabinde hatıra fotoğrafı çekmeye katıldı.
Yapılan brifingin akabinde Akar, Hasanov ve diğer davetliler tatbikatın Seçkin Gözlemci Günü’nü takip etti, ardından Hava Kuvvetleri Komutanlığının akrotimi Türk Yıldızları’nın şovlarını izledi.
Tatbikatın Seçkin Gözlemci Günü faaliyetlerine Genelkurmay Lideri Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Kumandanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Gülan da katıldı.

Exit mobile version