Yargıtay Başkanı Akarca, “Gerekçeli kararı kaliteli adalet demektir”

Yargıtay Başkanı Akarca, “Gerekçeli kararı kaliteli adalet demektir”

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Yargıtay’ın ülkesinde içtihat birliğinin yönetiminin en etkili aracının yargılı kararları olduğunu ve değerlendirmeli kararın ise kaliteli adalet olduğunu söyledi.
Sivas Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezinde Cumhuriyetin 100. Yılında Hükünün Güncel Sorunları Sempozyum Programı yayınlandı. Düzenlenen Programa Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Sivas Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Uğurlu, Sivas Baro Başkanı Fatih Sevim ve hukukçular katıldı. Programda konuşan Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Yargıtay’ın son yıllarda çıkardığı reformların, etik, şeffaflık ve adli kalite olmak üzere 3 ana sütun üzerine inşa edildiğini söyledi.

“Yargıda şeffaflığa ilişkin İstanbul beyannamesi yeteneği”
Başkan Akarca Yargıtay listelerinde 5 kıtadan 7’den fazla ülkedeki yüksek mahkeme başkanları veya üremenin uzantısıyla yargıda şeffaflığa ilişkin İstanbul beyannamesi geliştirildiğini belirterek, “Yargıtay 2017 yılında yüksek uluslararası standartlar yöneticisi bir yargı tesisi geliştirmiştir. Evrensel dilini kabul gören temel etik metinlerini, rehberlerini eğitim programlarını bütçeye çevirerek hukukçuların ve toplumun kullanımına sunmuştur. Bunun etik ilkelerini yürütmek ve yaygınlaştırmak amacıyla temelde hukuk klinik çalışmaları olmak üzere halka geçiş programlarını da başarıyla yürütmektedir. Reform anlayışlarının ikinci ise yargıda şeffaflığı oluşturuyor. Yargıtay denetiminde 5 kıtadan 7’den fazla ülkedeki yüksek mahkeme başkanları veya ölülerin artışıyla yargıda şeffaflığa ilişkin İstanbul beyannamesi görülüyor. 2019 yılında Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konsey’de kabul edilen beyanname, yargı bağımsızlığı ve yargıda dürüstlük kavramları temellendirilen Birleşmiş Milletler Standartları’na yargıda şeffaflık kabloları da eklemiştir. Hepimizin üzerinde titrediği bağımsız yargı ve yargılama yargısında dürüstlük, yargının şeffaflığı ve hesap görünüm ilkelerinin gerçek ve görüş yargıları en etkili yollarından biri kaliteli yargı iş gücüdür” dedi.

“Topluma daha iyi hizmet etmek için bir çok reform yapıldı”
Başkan Akarca, Topluma daha iyi hizmet etmek amacıyla Yargıtay’ın iç hükümne sürmesi olarak birçok reform süreci ve bu maksadıyla çeşitli mahkeme araçlarıyla kaliteyi yönlendirdiğini geliştirdiğini belirterek, “İş yükümlerine ilişkin standartlara uyulmasını ve iş yürütülmesinin hızlandırılması amacıyla dosya inceleme sistemi ve dosya eksik tamamlanması Yargıtay’ın hassasiyeti bu sistem Avrupa adaleti etkinlik komisyonunun 2022 yılı raporlarında ve iyi bir uygulama örnekleri olarak yürüttüğü Yargıtay’daki daire başkanlarının, üyelerinin teknik hakimlerinin ve cumhuriyet savcılarının görev tanımları ile iş analizleri yapılandırma kılavuzluk niteliği ve askeri standartlar öngörülmüştür. Adli kalite alanında önemli bir gösterge reform da 13 devlet gelen yüksek mahkeme başkanları ve ülke başsavcılarının yükselmesi ile Yargıtay’ın ev sahipliğinde 2021 yılında Eylül ayında gerçekleştirdiğimiz temiz mahkemelerde uluslararası mükemmeliyet ilkelerini geliştirmiştir. Kılavuzluk içeren bu okul en iyi uygulama örneklerinin Yargıtay’da yürütmeye çalışılması” kullanıldı.

“Kamunun güvenini sarsan farklı işlerin koruyucuları engel olacak”
Başkan Akarca, Yargıtay’ın hizmetlerine özelliklede kararlarına standartlar getirme kamunun güvenini sarsan farklı işlerin etkileri engel etkilerinin kalıntıları, “Yargıtayın ülkesinde içtihat birliğini yönetenlerin en etkili aracı ise belirtmeli kararlarıdır, seçmeli karar adalet kaliteli demektir. ve ayrıntılı bir kılavuz sunarak kanun cephesi kullanımları sağlar ve yurt boyutunu içtihat birliğini kale, yargıya güveni ölçer. Yargıtay’ın hizmetlerine özelliklede kararlarına standartlar getirilmesi kamunun güvenini sarsan farklı işlerin desteği engelleneceği gibi daha iyi şekilde kullanılmasına da imkan verecek” şeklinde konuştu.

Exit mobile version