Yunanistan’da ana muhalefet lideri Çipras, savunma sanayii için Türkiye’yi örnek gösterdi

Yunanistan'da ana muhalefet lideri Çipras, savunma sanayii için Türkiye'yi örnek gösterdi

Yunanistan’da 21 Mayıs’ta yapılacak genel seçimler öncesi parlamentoda mecliste bulunan partilerin başkanları, Yunan Devlet Televizyonu ERT’te bir ortaya çıktı. Ana muhalefet partisi SYRIZA’nın başkanı Alexis Çipras, yönetimin yaklaşık 15 milyar euro fiyatındaki silahlanmayı eleştirerek, “Türkiye’nin savunma aşaması yüzde 60’ı kendi ulusal birimini geliştirirken, Miçotakis hükümetinin 15 milyar euro bedelindeki silahlanmayı bitirmesi Yunan savunma endüstrisine tek bir euro kazandırmaması kabul edilemez” dedi.
Yunanistan, 21 Mayıs’ta genel seçime gidiyor. Yunanistan Başbakan ve iktidar partisi Yeni Demokrasi başkanı Kyriakos Miçotakis, ana muhalefet partisi SYRIZA yöneticisii Alexis Çipras, PASOK yöneticisii Nikos Androulakis, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) liderii Dimitris Koutsubas, Yunanistan Tahlili yöneticisii Kyriakos Velopoulos ve Avrupa Gerçekçi İtaatsızlık Cephesi MeRA25 Partisi başkanıi Yanis Varoufakis, seçime 10 gün kala Yunan Devlet Televizyonu ERT’te canlı yayına katılarak dış siyaset, savunma sanayii, iktisat, sıhhat, eğitim, göç krizi üzere değerli bahislerde vaatlerini sıralayıp değerlendirmede bulundu. Oturma nizamının parlamentodaki koltuk gecikmesinin belirlendiği canlı yayın yaklaşık 3 saat sürdü. Moderatörlüğünü gazeteci Giorgos Kouvaras’ın yaptığı programda başkanlara 6 kişi altında toplam 36 soru soruldu.

“Türk halkı kimi merkeziyle birlikte olacağına hazırım”
Başbakan Miçotakis, hükümetin silahlanma programlarının çok güzel planlandığını ve kötü kurallardan sapmadığını söz verdi. Türkiye’de pazar günü yapılacak seçime değinen Miçotakis, “Türk halkının seçimine hürmet duyacağız ve kimi gezmelerse onunla gideceğimiz hazırım” dedi.

Çipras savunma sanayiyi eleştirdi, Türkiye’yi örnek gösterdi
Ana muhalefet lideri Alexis Çipras ise iktidara gelmesi durumunda Miçotakis yönetiminin imzaladığı savunma mutabakatlarını uygulayacağını, lakin Yunan savunma endüstrisini üretime daha fazla dahil olduğunu söyledi. Hükümetin yaklaşık 15 milyar euroluk fiyatındaki silahlanma sonucunda Yunan savunma endüstrisine katkı sağladığını vurgulayan Çipras, savunma sanayii için Türkiye’yi örnek gösterdi. Çipras, “Türkiye’nin savunma hanesi yüzde 60’ı kendi ulusal savunmasını geliştirirken, Miçotakis yönetiminin 15 milyar euro pahasındaki silahlanma tüketimini Yunan savunma endüstrisine tek bir euro kazandırmaması kabul edilemez” tabirlerini kullandı.
Çipraların, sonların korunması gereğinin apaçık ortada olması, iktidara gelmesi durumunda Miçotakis hükümetinin hudutlara ördüğü çitleri yıkmayacağını belirtirken, göç ve mülteci müzakerelerinin çitlerle değil, lakin Avrupa seviyesinde uzlaşmalarla çözülebileceğini vurguladı.

Androulakis: “Türkiye’de seçimi kim kazanırsa kazansın üç yolu izleyeceğiz”
PASOK tabii Nikos Androulakis ise Türkiye ile ilgilere değinerek, seçimleri kim kazanırsa kazansın partisinin siyasetinin üç ana yolunu izleyeceğinir etti. Androulakis, Türkiye’ye yönelik bir Avrupa siyaseti oluşturmak için AB’deki vetoyu kaldıracaklarını, Yunanistan hudutları beklentileri vakitte Avrupa sonları olduğu için hudutları korumak ve hudut duvarını açıklamak için Avrupa fonlarını kullanmalarını ve silahlanma programlarını ile Yunan savunma endüstrisini güçlendireceklerini aktardı.

KKE başkanı Koutsoubas: “Ukrayna’ya silah olarak Yunanistan’ın hava ortamı, hudutlarını ve egemenlik kuşağı muhafazasına ihtiyaç duyduğuna hizmet etmiyor”
Yunanistan Komünist Partisi önderi Dimitris Koutsoubas da Fransa, ABD ve başka ülkelerle imzalanan tüm silahlanma mutabakatlarının NATO’nun çıkarlarına hizmet ettiğini, Yunanistan’ı misilleme amacı haline getirmek saldırganlara hareketlere yol açtığını söyledi. Koutsoubas, “Ukrayna’ya silah ilan edildi, Balkanlar üzerinde Yunan Hava Kuvvetleri jetlerine, Basra Körfezi ve Karadeniz’de seyreden savaş gemilerine sahip olmak, Yunanistan’ın hava limanı, hudutlarını ve egemenlik üzerindeki müdafaa gemisine hizmet etmiyor” diye konuştu.
Yunanistan Tahlili başkanı Kyriakos Velopoulos ise çok kutuplu bir dünyada Yunanistan’ın kutuplardan etkilenmemesi gerektiğini, ülkenin Batı yanlısı duruşunun karşısındaki dış siyaset felaketlerinden koruyamadığını vurguladı.

Türkiye ile uyuşmazlıkları sonuçlandırmak için bölgesel konferans görüşmeleri
MeRA25 Partisi ebeveyni Yanis Varoufakis de toprakları savunmanın her birinin misyonu olduğunu söyledi. Türkiye ile yaşanabilecek sürelerde Yunanistan’ın cephaneliğindeki silahları kullanarak önceki düşmanlarından arzu etmeyeceğini, ancak diyalog yürüteceğini vurgulayan Varoufakis, daha önce Yunanistan’ın Türkiye ile deniz yetki alanındaki uyuşmazlıklarını ortaya çıkarmak için bölgesel bir konferans daveti gerçekleştirmek kaydetti.

Exit mobile version