Yurt dışından 1 milyon 817 bin oy Ankara’da tasnif ediliyor

Yurt dışından 1 milyon 817 bin oy Ankara'da tasnif ediliyor

Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için yurt dışı temsilciliklerinde kullanılan oylar, Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium’da görevli göre tasnif sandıklarına konuluyor.
Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için yurt dışı temsilciliklerinde kullanılan ve uçakla Ankara’ya getirildi oylar, ATO Congresium’da hesabı göre tasniflenerek sandıklara konulmaya başlandı. 27 Nisan-9 Mayıs tarihleri ​​arasında 72 ülkede 151 temsilcilikte kullanılan 1 milyon 817 bin oy tutacak. Oylar, 14 Mayıs günü saat 17.00’de sayılmaya başlanacak.

72 ülke, 151 temsilcilikte oylar etkinlikleri
Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanı Ali Uğuz, 72 ülke 151 temsilcilikte oy kullanacağını hatırlatarak, “Kullanılan oylar depolama torbalara koyarak üç kargo uçağıyla doğrudan Ankara’ya geldi. Şu an burada 27 Nisan-9 Mayıs yurt dışı temsilciliklerinde kullanılan 1 milyon 817 bin oy var. Gümrüklerde halen oy verme işlemi devam ediyor. 14 Mayıs saat 17.00’a kadar devam edecek. O oyları biz saymayacağız, gümrüklerde kurulan seçim kurullarında sıralananp bize birleştirme tutanakları gönderilecek” dedi.

“Burada bin 410 sandıkta sandık oluşturacağız”
Uğuz, bugün yurt dışı temsilciliklerinde kullanılan oyları sandıklara yerleştirmeye başladıklarını belirterek, “14 Mayıs sabahı ben ve seçim kurulunda görevli 4 siyasi parti temsilcisiyle burada torbalarını çıkaracağız. Kurulan bin 410 sandıkta sandık oluşturacağız. O gün görev alacak memur arkadaşlarına geçtiğimiz günlerde kursu verdik, sayım dökümünün ne şekilde görüneceğini anlattık. Saat 17.00’da Türkiye ile birlikte sandıklarımız açılıyor, sayım döküm işlemi yapılacak. Tutulan tutanaklar, seçim kuruluna ait merkezde birleştirilecek. Bu birleştirmeler il seçim kurulu düzenlemesi Yüksek Seçim Kuruluna gönderilecek” diye konuştu.

“İkinci tura öğrenci pusulaları 15 Mayıs’ta basılmaya başlanacak”
Seçimin ikinci tura çıkma ihtimaline karşı da hazırlıklarının devam ettiğini ifade eden Uğuz, “İkinci tura çıkmayan hazırlıklarımızı devam ettiriyoruz, takvimimiz çok kısa. İkinci turda sadece cumhurbaşkanlığı seçimini ayırmak için mevcut oy kullanan seçmen bakan, normal seçmen sayımız da göz önümüzde bulunan oy pusulalarımızı 15 Mayıs’tan itibaren basma ağızları, tahliye torbalarımızı hazırlayacağız. Üç gün içeresinde yatakhaneler idamları için. Oy vermeyi üç gün vereceksin. Kuryeler aracığıyla bize gelecek ve 28 Mayıs’ta sayım işleminin tamamlanması” dedi.
Yurt dışı temsilciliklerinde oy verme işlemi 9 Mayıs’ta sona ermişti. Gümrük kapılarında ise oy verme işlemi 14 Mayıs Pazar günü saat 17.00’ye kadar devam edecek.

Exit mobile version