Yüzümüz Neden Kızarır?

Ders vermek, röportaj yapmak veya seyirci önünde şarkı söylemek özgüven gerektirir. Ama özellikle utanç söz konusu olduğunda, yüzümüz genellikle heyecandan kızarır ve bu bizi daha da güvensiz yapar. Sadece kızarma düşüncesi bazen yeterince tetikleyicidir. Fakat bu ani sıcaklık neden en rahatsız edici durumlarda gelir?

Yüzümüz Neden Kızarır?

Yüz kızarması spor veya sauna ziyareti sırasında da meydana gelir, bazıları için aşırı sıcak bir oda veya alkol tüketimi yeterlidir. Efor vücuttaki kan akışını artırarak kızarmamıza neden olur. Bu kızarma vakaları kolayca açıklanabilir. Bu, “sosyal kızarma” ile farklıdır. Kendimizi bizi kızdıran, utandıran veya tehlikeli durumlarla karşılaştığımızda kızarırız. Heyecan vücutta gerginlik yaratır. Otonom sinir sisteminde, stresli durumlarda vücut fonksiyonlarını hızlandıran sempatik sinir sistemi aktive edilir.

Otonom Sinir Sisteminin Bir Reaksiyonu

Bu, beynin kan basıncını yükselten hormonları vücuda gönderdiği anlamına gelir. Aynı zamanda nabız hızlanır ve kafaya daha fazla kan taşınır. Kan damarları genişler ve kan dolaşımı burada da artar – bu yüzün kızarması olarak görünür hale gelir. Çünkü yüzdeki cilt yüzeyi özellikle kanla iyi beslenir. Eller de sıklıkla terler. Ancak bu, sağlıklı bir kişinin tamamen normal bir bedensel tepkisidir.

Utançla Kızarmak

Bir kişinin utanç verici durumlarda neden kırmızı bir yüze sahip olduğu hala büyük ölçüde net değil. Dresden Teknik Üniversitesi'nden psikolog Samia Härtling, “Çeşitli teoriler var ama hiçbiri kanıtlanmadı” diyor. Açıklamaya yönelik bir girişim, utanç verici durumlarda yüzün kızarmasının, insanların bir kuralı çiğnedikten sonra sosyal gruplarından dışlanmalarını önlemek için koruyucu bir mekanizma olabileceğidir. Kızarmış yüzlerimiz “Bir hata yaptığımı biliyorum, özür dilerim.”  kelimelerini bizler için ifade ediyor.

Araştırmalar, bir süpermarkette tökezlemek gibi, herkesin gözü önünde bir aksilik yaşadıklarında yüzü kızaran insanların genellikle sempatiyle karıştırıldığını gösteriyor. Çoğu zaman, kişi kazayı kasten yaptığına inanmıyor. Bu yüzden kınanmıyor ve toplumdan dışlanmıyor. Bu bakımdan, kızarma aslında örneğin bir eylemin toplumsal sonuçlarından koruyor.

Olası eylemler

Ancak, özellikle başkalarından çok fazla ilgi gördüğünüzde, kızarmak yine de çok rahatsız edicidir. Ara sıra kızarıyorsanız, uzmanlar gevşeme ve nefes egzersizleri öneriyor. Kızarmayı engellemezler ama iç gerilimi azaltırlar. Ve yüzlerinin kızarmasına daha az odaklananlar daha az gerginlik yaşar. Bu nedenle başkalarıyla fikir alışverişinde bulunmak da yardımcı olur.

Yüz kızarmasından ciddi şekilde muzdarip olan kişiler için, korkuların nereden geldiğini bulmak için özel davranış terapileri vardır. Aynı zamanda, kızarma riskinin olduğu durumları aktif olarak araştırmaları için teşvik edilirler. Härtling, “Zamanla, başarılı bir terapiden sonra, sübjektif olarak daha az kızardığınız hissine kapılırsınız” diyor.

Exit mobile version