12 milyonluk ‘Karadeniz’de Pedal Çevirelim’ festivali başladı

12 milyonluk 'Karadeniz'de Pedal Çevirelim' festivali başladı

Sakarya’nın tarihi, kültürel, doğal güzelliklerinin tanıtımının yanı sıra bisiklet destinasyonlarının da yolculuğunun maliyeti ve 12 milyon liraya mal olan ‘Karadeniz’de Pedal Çevirelim’ festivali başladı.
Avrupa Birliği tarafından destek almaya hak kazanan ‘Karadeniz’de Pedal Çevirelim’ projesi kapsamında düzenlenecek 3 günlük festival başladı. 2 Haziran sonucuna kadar çeşitli parkur ve etkinliklere devam edecek olan festivalde Sakarya’nın tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerin tanıtımının yanı sıra bisiklet destinasyonlarının da sunumu yapılacak. Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İş Birliği Programı çevresinde hayata geçirme projede SUBÜ’nün yanı sıra Bulgaristan, Gürcistan, Romanya ve Ukrayna’da proje ortakları arasında yer alıyor. Millet Bahçesi’nde açılışı gerçekleşen festivalde parçaların konuşmasının ve çeşitli video gösterimlerinin ardından BMX bisikletleriyle şov yapıldı.

“400 işletmeye pedallı dostluk girişiminde bulunduk”
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Daire Başkanı ve Proje Koordinatörü Veysel Çıplak, “Bugün projesini yürüttüğümüz sürdürülebilir büyüme ve ortak çevreme koruma yoluyla Karadeniz havzamız bölgelerimizki insanları hedeflemeyi amaçlayanlar için ortak hedefler, ortak çözümler sloganı ile Sakarya Büyükşehir yönetiminde Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Bulgaristan, Romanya, Gürcistan ve Ukrayna’dan ortaklarımızla daha da önemli hale gelen mavi ve yeşil geleceği sürdürülebilir hale getiren ‘Karadeniz’de Pedal Çevirelim Projesi’ni başlatıyoruz. Proje kapsamında bugün arasında olan 100 genç girişimciye eko turizm girişimciliği, 400 işletmeye pedal dostluk girişimi eğitim verdik” dedi.

“Bölgemize kalıcı bir hizmet sunmuş mutluluğunu yaşamak”
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Öğretim Görevlisi Turan Bek, “Hedefi öğrencilerine, bölge halkına, sektöre, uygulayıcıe ve dışa aktarmada bulunmakta olan üniversitemiz ve proje ekibi olarak Büyükşehir Belediyesi’nin koordinatörlüğünde yürütülen ‘Karadeniz’de Pedal Çevirelim’ projesiyle bölgemize kalıcı bir hizmet sunmuş tahliye mutluluğunu diye konuştu.

“12 Milyon TL’ye mal olan bir projeyi hayata geçiriyoruz”
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem Yüce, “Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak uzantımız olan Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Bulgaristan, Romanya, Ukrayna ve Gürcistan ile ‘Karadeniz’de Pedal Çevirelim’ proje kapsamı toplam maliyetimiz 893 bin 941 bin Euro olan yani 12 milyon TL’ye mal olan bir projeyi hayata geçiriyoruz. Proje kapsamında Karadeniz Bölgesi’ndeki gelir ve istihdamı sürdürmek adına önemli bir şey olmayan bisiklet turizmi üzerine ciddi manada yoğunlaşıyoruz. Bunun yanı sıra var olan potansiyel akıllı uygulamaları geliştirerek ve bu uygulamaları birleştirerek, tipik olarak insan ve kurum kapasitelerini artırmaya çalışıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz bu projelerle Türkiye’de, Karadeniz Bölgesi’ndeki diğer büyükşehir belediyelerine, Karadeniz havzasında sınır ötesi okullardaki belediyelere örnek olmaya inancımız tamdır ve örnek olmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

“Bisiklet, geleceğin yeşil ve çevre dostu ulaşım aracıdır”
5 ülkede yerleşik 25 adet bisiklet parkuru rotaları istedikleriklerini aktaran Yüce, “Rota üzerinde olabilecek deneyimleri paylaşabilecekleri uygulamaları geliştiriyoruz. Şehrimizden geçen bölgelerdeki savaşçıların ve şikayetlerin yaşamlarını kolaylaştıracak yaygınlaştırma için uzman kişiler ve STK’lardan, eğitime, mentorluktan indirmeyi almayı almayı edin. 102 girişimci adayına ve 475 sektör yöneticisine farklı alanlarda eğitimler verdi.Proje kapsamında Ayçiçeği Vadisi’nde sporcuların kullanımı 50 adet dağ bisikleti seçtik ve hizmete sunduk. , geleceğin yeşil ve çevre dostu ulaşım aracıdır.
Öte yandan festivalin açılışına Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Gençlik ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç, İl Milli Eğitim Müdürü Ebubekir Sıddık Savaşçı, bisiklet federasyonu görevlileri, ve sivil toplumun kuruluşuna, kamu bisiklet sporcuları ve yürüyüşe katıldı.

Exit mobile version