Amerika’da popüler ilk 10 oyundan 3’ü Türkiye’ye ait

Amerika'da popüler ilk 10 oyundan 3'ü Türkiye'ye ait

Dünya genelinde mobil oyun sektöründe ciddi bir rekabet gücüne sahip olan Türkiye’de en çok Puzzle, Trivia ve Kelime oyunları oynanıyor. Amerika’da popüler ilk 10 oyundan en az 3’ünün Türk stüdyolarına ait olduğunu söyleyen Trifles Games’in Kurucusu ve CEO’su Gökhan Kınay, en çok oynanan oyunlardan mobil oyun sektörünün geleceğine kadar birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu.
MMA & DT Envanter’e göre Türkiye’de yetişkinlerin yüzde 81’i mobil oyun oynuyor, oyuncuların yüzde 51’ini erkekler, yüzde 49’unu da kadınlar oluşturuyor. Yine Türkiye’de mobil oyuncular en çok tercih ettiği oyunların başında Puzzle, Trivia ve Kelime oyunları geliyor. Mobil oyun sektöründe en çok oynanan oyunların başında gelen Puzzle kategorisinde de oyunlar geliştiren Trifles Games’in Kurucusu ve CEO’su Gökhan Kınay, oyuncu kitlesinin daha çok kadınlardan oluşturduğunu barındıran, “Candy Crush, Homescapes, Gardenscapes ya da Royal Match gibi oyunlarda ciddi oynayan kadın oyuncular var. Bu verileri analiz ettiğimizde geliştireceğimiz oyunların ana merkezinde kadın olmasına dikkat ettik” dedi.

“35 yaş ve üstü kadınların çok fazla oyun içi ürün satın aldıklarını görüyoruz”
Dünya Bulmaca kategorisinin ilk sırada olduğunu söyleyen Kınay, oyuncu kitlesinin ise büyük bir hareketin kadınlardan oluştuğunu belirtti. Kınay, “Başta Amerika olmak üzere dünya çapındaki çoğu kadın oyuncu, Puzzle oyunlarını ciddi oynuyor. Ayrıca istatiksel izlemeleri gösteriyor ki kadın oyuncular bir oyunu severse uzun süre oyunu oynuyorlar. Haliyle oyun stüdyolarının ve yayıncılarının tam olarak gördüğü oyuncu kitlesi diyebiliriz. Satın alma oranlarını analiz ettiğimizde özellikle 35 yaş ve üstü kadınların çok fazla oyun içi ürün satın aldıklarını görüyoruz. Candy Crush, Homescapes, Gardenscapes ya da Royal Match gibi oyunlar ciddi oynayan kadın oyuncuların olduğu için oldukça başarılılar. Haliyle biz de tüm bu verileri analiz ettiğimizde geliştireceğimiz oyunların ana merkezinde kadın olmasına dikkat ettik. Bu nedenle Self-Publish giderken geliştirmeyi yaptığımız ilk oyun ‘Fashion Challenge’ oldu. Oyunumuzda konseptine uygun bir şekilde kıyafet seçmeye sonunda, rakibinizden daha yüksek puan almaya çalışıyorsunuz. Ayrıca geliştirmede bulunduğumuz bir Casual/Puzzle oyunumuzda da mevcut. Kadın kitlesi gerçekten mobil oyunları ciddi oynuyor ve eğer zevk alıyorsa giderse yüksek tüketmekten para harcamaktan da çekinmiyor” şeklinde konuştu.

“Türkiye mobil oyun yatırımı konusunda ilk sıralarda yer alıyor”
Türkiye’nin mobil oyun sektöründe artık söz sahibi olduğunu söyleyen Gökhan Kınay şunları söyledi:
“Ülkemizde çok ciddi başarı ve aynı zamanda yeni yatırımlar görüyoruz. Elde ettiğimiz başarımızın katlanarak artacağını tahmin ediyorum. Başta Amerika olmak üzere çoğul ülkeye bakmak ilk 10 oyundan en az 3’ü Türkiye’deki mobil oyun stüdyolarına ait. Hatta Dream Games’in geliştirmiş olduğu Royal Match oyunu uzun süredir ilk 10 arasında kendini zincirlemiş durumda. Bu yapımı için ayrıca bir gurur kaynağı. Yatırımlar ve kurulan yeni iş birlikleri sayesinde, mütevelli yeni başarılı stüdyoların ve oyunların geleceğine eminiz. Ayrıca Türkiye, mobil oyun sektörü yatırım konusunda da ilk sıralarda yer alıyor. Elde edilen yüksek yatırımlar basının da sürekli dikkati üzerine paylaşılıyor. Elde edilen yatırımlarla birlikte daha fazla yoldan ulaşılan bu oyun stüdyoları ya da yayıncılar, gelirlerini çok kısa sürede katlayabiliyorlar. Türkiye, mobil oyun işlerini iyi çözdü. Bizler hem iyi oyuncular hem de işini disiplinli bir şekilde yapıyoruz. Haliyle başarı da oluyor. Hatta Amerika’da popüler ilk 10 oyunu izleme en az 3’ü her zaman Türkiye sahibi. Tüm bunlar bizim için gerçekten gurur verici.”

“Artık daha hızlı oyunlar geliştiriyoruz”
2014 yılından itibaren mobil oyun sektöründe faaliyet gösteren Trifles Games son 3 yılda 200’den fazla oyun geliştirdi. Gökhan Kınay, “Bu süre içinde ekip epey tecrübe ve tecrübe kazandı. Ayrıca AR-GE yolu çok fazla vakit ayırdığımız için şirket içinde işlerimizi hızlandıran özel yazılımlar geliştirdik. Bunun anlamı olarak da bir oyunu diğer stüdyolara kıyasla çok daha hızlı üretebiliyoruz. Hem teknoloji hem de mobil oyun sektörü her geçen günü sınırlıyor devam ediyor. Blog artık her yaşayan ve kitleye hitap eden oyun bulmak çok kolay. Trifles Games olarak tam da bu ihtiyaçları kapatabilecek, her yaş ve kategoriye özel olarak oyunlar üretiyoruz. Mobil oyun sektöründe hala yeteri kadar oyun oynamadığı için oyuncular oynamak istediği oyunları geliştirmemizi sağlıyor. Şirket olarak odaklandığımız ana oyun türleri ise mücadelesi ve kadın sınıfları oyunları diyebiliriz” dedi.

“Oyun her zaman kazandırır”
Mobil oyun sektöründeki rekabetin oldukça yayılmasının gökyüzünü çizen Kınay, son olarak gördüklerini söyledi:
“Rekabet nedeniyle her gün okuyarak yeni oyun yayınlanıyor. Haliyle kullanıcılar ciddi oynadıkları bir oyuna rağmen farklı ya da gelişmiş bir versiyon gördüklerinde diğer oyunu geçmeleri çok normal. Haliyle bu durum kullanıcı dostu yol açma ve bu da şirketin tüm gelirini ölçme. Şirketler bu durumu aşmak için oyunlarını sürekli güncel tutma gayreti göstermekte son yıllarda bu durumu kritik bir sorun görmüş durumda. Son 1 yılın raporlarına yönelik beklentiler mobil oyun sektöründeki hızının biraz azaldığını görüyor olsak da hala kaybetmeye devam eden çok ciddi bir pazar mevcut. Burada işleri iyi yapan stüdyolar gözlemlemeye ve kazanmaya devam edecek. O yüzden tüm oyun stüdyolarının bu yürütme kurallarını beklemek yerine oyunlarına odaklanmaları gerekir. Çünkü iyi oyun her zaman kazandırır.”

Exit mobile version