Cep Telefonları Konumumuzu Nasıl Belirliyor?

Herhangi bir ülke sınırını ancak beş dakika geçtikten sonra cep telefonu bip sesi çıkarıyor: Şebeke sağlayıcısı "Türkiye'ye hoş geldiniz!" diye yazıyor. Nerede olursa olsun, her cep telefonunun nerede olduğu mobil ağda her zaman biliniyor gibi görünüyor. Ancak bu konum nasıl çalışır?

Cep telefonunun çalışması için, baz istasyonu olarak adlandırılan yakındaki en az bir iletim direği ile telsiz bağlantısına ihtiyacı vardır. Böyle bir verici ve alıcının kapsadığı alana radyo hücresi denir. Hücresel ağlar, ağın tüm alanını kaplayan bu petek radyo hücrelerinden oluşur. Bu hücrelerin her birinin, hücre kimliği olarak adlandırılan kendi kimlik kodu vardır. Açık olan bir cep telefonu bir hücreye kayıt olduğu için en azından şu anda hangi hücrede olduğu biliniyor.

Ancak konum daha da kesin olarak belirlenebilir. Komşu hücreler üst üste biner, böylece bir hücreden diğerine yumuşak bir geçiş olur. Telefon birden fazla hücre ile iletişim halindedir. Mevcut hücrenin sinyali zayıflarsa, telefon sinyali daha güçlü olan komşu hücreye geçer. Bireysel baz istasyonlarına giden sinyal gücü mesafeyi gösterir. Cep telefonunun konumu daha sonra bu tür en az üç nokta kullanılarak birkaç metrelik bir doğrulukla hesaplanabilir. Bu konum belirleme yöntemine nirengi denir.

Bu konum, örneğin akıllı telefon uygulamalarındaki yerel teklifler için kullanışlıdır. Bu sayede telefon, örneğin hava durumu, trafik durumu veya en yakın sinemanın programı gibi konumla ilgili belirli bilgileri otomatik olarak görüntüleyebilir. Kaybolan veya çalınan cihazlar da sınırlı ölçüde takip edilebilir. Bazı telefon sağlayıcıları, bir cep telefonu sahibinin telefonunu kaydettirmesine ve ardından ev bilgisayarı gibi diğer cihazlardan konumunu kontrol etmesine olanak tanıyan uygulamalar sağlar.

Gizlilik: Yalnızca İzinle Konum Servisleri

Ancak, cep telefonu en azından açık olmalı ve gönderip alabiliyor olmalıdır. Bu, cep telefonu sağlayıcısının konum için gerekli olan bağlantı verilerini toplayabilmesinin tek yoludur. Bu aynı zamanda polis tarafından soruşturma çalışmaları için sıklıkla kullanılan “sessiz SMS” ilkesinin de temelidir. Böyle bir SMS alıcı tarafından fark edilmez, cep telefonu çalmaz ve herhangi bir mesaj göstermez. Bununla birlikte, polisin sağlayıcıdan talep edebileceği bağlantı hakkında veriler oluşturulur.

Exit mobile version