Hedefi günlerce durup uçabilmesi, başardığı takdirde çağ atlatacak

Hedefi günlerce durup uçabilmesi, başardığı takdirde çağ atlatacak

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesinde eğitim gören Ahmet Turan Karagöz, atık maddelerden elektrikli hava aracı (İHA) üretti. Gelişme çağında olan İHA için hedef ise günlerce durmadan uçuş yapıyor.
Sivas’ta Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (SBTÜ) ​​Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü öğrencisi Ahmet Turan Karagöz, atık maddelerden kendi hizmetlerinden elektrikli İHA üretti. Ürettiği İHA’yı laboratuvar ortamında geliştiren Karagöz, katılan yarışmalarda takdir topluyor. Karagöz, kendi ürettiği 6 elektronlu kimyasal bir boya sayesinde, güneş ile temas halindeyken içinde bulunduğu enerjiyi kullanmayı sağlayacak. 1 yılı aşkın süredir üzerinde çalıştığı İHA’yı her geçen gün daha da fazla geliştiren Ahmet Turan Karagöz, projeye yatırım yaptıklarında daha da geliştirerek savunma sanayii sektörüne katmak istiyor.
Projeye ev ortamında dile getiren SBTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Ahmet Turan Karagöz, “Üniversiteye yerleştikten sonra buradaki laboratuvar ortamlarını kullanarak ve hocalarımızın da tecrübelerinden faydalanarak İHA’mı daha da geliştirme imkanı buldu. Proje şu an resmi olarak 2 ayrı yarışmada boy gösteriyor. İlkinde 35 takım eleyerek ilk 7 takım arasında finalde kaldı. Diğer yarışmada ise 2’nci aşamayı geçerse belirli bir yatırım uygulanarak daha da geliştirilmesi bekleniyor” dedi.

“Proje, tamamen atık maddelerden yapıldı”
Araçtaki pek çok çıldırtıcı aygıtın eşyasından oluşturduğunu söyleyen Karagöz, “Sabitleme boruları çadır ve kırık beşik borularından oluşuyor. Gövdesi ise mukavva ve kaplamalardan tamamen yapıldı. Bundan sonraki aşamada ise daha profesyonel bir aşamaya geçmek ve kompozit maddelerden elde etmek var” kullanılmıştır.

“Tamamen kağıt, kalem ve silgi ile çizdiğim bir proje oldu”
Elektrikli İHA’ların savunma sanayisinde tercih edilmediğini ifade eden Karagöz şunları kaydetti:
“Elektrik enerjisi uzun uçuşlar için yeterli olmuyor. Ben buna bir çözüm bularak kapağı her bölmelerini uygulayabileceğim kendi ürettiğim 6 havalandırmalı kimyasal bir boya sayesinde güneş ile temas halindeyken içerdiği enerjiyi kullanmasını sağlıyor. Uçuş masrafları önemli bir miktar artırıyor. Benim hedefim durmadan 1 yıl uçuş süresini sağlamak. Dünyada bu tür proje yapanın şansı pek yok. Elektrikli uçuş hava araçları Uçuş süresi kısa olduğu için çalıştırmanın hava araçlarıdır. Ben de buna çözüm bularak çözüm geliştirdim. Önümde 4 yıllık lisans sürecim var. Bu süreçte edineceğim bilgi ve faydaları kullanarak bu hedefi kullanmayı istiyorum. Normalde bu tür uçaklarda 3D çizim programları kullanırlar. Bilgisayar ortamını önceden çizerler, 3D olarak nerede hata okurlar ve ona göre üretirler. Ben 3D çizim kullanmadan yaptım bunu. Tamamen kağıt, kalem ve silgi ile çizdiğim bir proje oldu. Tasarım süreci 3 ayımı aldı. Üretim süreci de 10 aya yakın zamanı aldı. Yaptığım hataları tekrardan düzeltmek zorunda kaldım.”

“Uçağın adını ‘Turan İHA’ olarak belirledim”
Uçağın temsilcisi Turan İHA olarak çalıştırmanı söyleyen Karagöz, şöyle konuştu:
“Turan adını aldım. İsmim Ahmet Turan en başından geliyor. Bir de İran topraklarında Türklerin yaşadığı vatan adı Turan olarak geçer. Ona da sahip olmak istedim. Hedefim; Elektrikle uçan İHA’ları, asla Türkiye teknolojilerine ve Savunma Sanayi Teknolojisine işletme. Elektrikle uçan İHA’lara savunma sanayisinde yer vermek için.”

Exit mobile version