İlk yerli Tasarım Lokomotif Motoru tanıtıldı

Türkiye'nin ilk yerli lokomotif motoru Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın da katıldığı etkinlikle tanıtıldı.

İlk yerli Tasarım Lokomotif Motoru tanıtıldı

Türkiye’nin ilk yerli lokomotif motoru Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın da katıldığı etkinlikle basın karşısına çıktı.

“160 Serisi Özgün Motor Ailesi Lansmanı” toplantısı, TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi’nde yapıldı

Toplantıya Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da katıldı ve burada yaptığı incelemelerin ardından açıklamalar yaptı.

Yaklaşıık dört yıldır devam eden çalışmalardan sonra alternatif yakıtlarla faaliyete geçebilen ve bir süredir testlerine devam edilen özgün motor, kamuoyu önünde ilk defa tanıtıldı ve çalıştırıldı.

Özgür Motor özellikleri tanıtıldı

Bakanı Mustafa Varank, yaptığı konuşmada 160 Serisi Özgün Motor’un özelliklerini tanıttı.

Varank, Motor Mükemmeliyet Merkezi’nde sıfırdan tasarlanan dizel motor ailesinin 1200 beygir gücündeki ilk ürünü olan özgün motoru çalıştıracaklarını belirterek, “Bu merkezde kara yolu, demir yolu, denizcilik, jeneratör ve özel amaçlı kullanıma uygun motorları hem geliştirebiliyoruz hem de kapsamlı testlerini hayata geçirebiliyoruz.” dedi.

TOGG test edildi

Bakan Varank, bu altyapı sayesinde firmaların çok yüksek maliyeti olan altyapıları tekrar kurmak zorunda kalmadan, çalışmalarını da yurt dışına göndermeden başarıyla sürdürebildiklerini ifade ederek “Ülkemizin göz bebeği olan Togg’un geliştirme sürecindeki testlerinin bir kısmı da işte bu merkezde gerçekleştirildi.” diye konuştu.

“Raylı sistemlerde geliştirdiği teknolojiyi ihraç eden bir ülke konumuna gelmek istiyoruz”

Bakan Mustafa Varank, özgün motoru şu sözlerle anlattı:

“Motorun parçalarının yüzde 100’ü Türkiye’de geliştirildi ve yüzde 90’ı Türkiye’de üretildi. Raylı sistemlerde kullanılacak kendi yerli ve özgün motorumuzu geliştirdik. Raylı sistemlerde geliştirdiği teknolojiyi ihraç eden bir ülke konumuna gelmek istiyoruz.

“TÜBİTAK RUTE araştırmacıları tarafından gerçekleştirildi.”

TURASAŞ tarafından bu motorun seri üretimi gerçekleştirilecek ve tabii ki kullanımı yangınlaştırılmış olacak. Özgün motor ailesinin parametrik tasarım ve prototip üretim süreçleri TÜBİTAK RUTE araştırmacıları tarafından gerçekleştirildi. Bu kabiliyet sayesinde  özgün motor ailesi sadece lokomotiflere değil aynı zamanda jeneratörlere, iş makinalarına, kar ve deniz araçlarına da kolay bir şekilde güç verebilir.

Exit mobile version