NASA evrenin en eski iki galaksisini keşfetti

NASA'ya göre evrenin en eski galaksileri keşfedilmiş olabilir.

NASA evrenin en eski iki galaksisini keşfetti

Webb uzay teleskobu sayesinde NASA tarafından iki galaksi keşfedildi. Bu galaksilerin, büyük patlamadan 450 ile 350 milyon yıl kadar sonra oluştuğu tahmin edildi.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), James Webb uzay teleskobunun, büyük patlamadan 350 milyon yıl sonra oluştuğu öngörülen, iki erken dönem galaksisi bulduğunu ilan etti.

[ilgili-haber=2341]

Hubble Uzay Teleskopu tarafından çekilen ve evrenin başlangıcından 400 milyon yıl sonra oluşan uzak galaksi bu keşfe kadar en eski galaksi olma unvanını elinde tutuyordu.

[ilgili-haber=1790]

2021 Aralık ayında Hubble'ın yerine gelen Webb teleskopu, söz konusu galakasilerin önceden düşünülenden çok daha erken, belki de büyük patlamadan hemen sonraki birkaç milyon yıl içinde oluşmuş olabileceğini gösteriyor.

[ilgili-haber=2153]

Webb'in son keşifleri, Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden Rohan Naidu liderliğindeki uluslararası bir ekip tarafından Astrophysical Journal Letters'ta uzun uzadıya raporlandı.

“KANITLAR GÜVENİLİR”

Büyük keşfin anlatıldığı makalde, ilkinin büyük patlamadan 350 milyon yıl sonra, diğerinin ise 450 milyon yıl sonra oluştuğu düşünülen, son derece parlak iki gökada incelendi.

Los Angeles, California Üniversitesi'nden Tommaso Treu, büyük patlamadan 350 metre sonra oluştuğuna inanılan galaksi için şimdiye kadar sunulan kanıtların 'olabildiğince sağlam' olduğunu söyledi.

Los Angeles'ta California Üniversitesi'nde çalışan Tommaso Treu, konuyla ilgili olarak, “Gördüğümüz her şey yeni. Webb, hayal ettiğimizin ötesinde çok zengin bir evren olduğunu gösteriyor. Evren bir kez daha bizi şaşırttı. Bu ilk galaksiler pek çok yönden olağan dışı”  açıklamasında bulundu.

Exit mobile version