TEKNOFEST şampiyonları ABD’den davet aldı

TEKNOFEST şampiyonları ABD'den davet aldı

Geçtiğimiz gün İstanbul Atatürk Havalimanında Teknofest Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivalinde ‘İnsansız Su Altı Sistemleri-İSA’ projesi ile alanda birinci olan Aruna grubu ABD’den davet aldı.

Türkiye’nin ilk yazılım liselerinden biri olma özelliğine sahip Kozmos Yazılım Anadolu Lisesi bilgisayarlarını geliştirdikleri projelerle Türkiye’yi gururlandırıyor. Okulun öğrencilerinden oluşan Aruna grubu, geliştirdikleri ‘İnsansız Su Altı Sistemleri – ISA’ projesi ile geçen günlerde Teknofest Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivalinde alanda temel kategoride toplam 1400 (1000 lise, 400 üniversite) elde grubunda birincilik aldı. İşitme engelliler için geliştirdikleri saat ve enjektör ucu imha aracı projelerini de geliştiren Teknofest şampiyonları, gelecek günlerde sunum yapmak üzere ABD’ye gidecek.

Okul yöneticilerinden Bora Sinç öğrencilerinin başarısını ile gurur duyduklarını ifade ederek, “Geçen sene de aynı takım, başka bir araçla aynı kategoride ikinci olmuşlardı. Aynı alanda sadece Teknofest Türkiye’de değil, temelde Endonezya olmak üzere yurt dışından da birincilikle döndüler. Kendilerine Aruna adını veren bu grup, takım kaptanı Mustafa Akay, Arkat Divan Dinle ve Ali Kerem Ergen İSA projesine hayat veren şampiyonluktan. Bu öğrencilerin aynı zamanda iki ayrı projesi daha var. ‘Klima sistemi’ denilen bir proje ile altın madalya aldılar, diğeri de ‘Enjektör ucu imha cihazı’. Bu sistemin de enjektörlerin uç kısmı öğrencilerin geliştirdiği sistemle elektrik akımı ile imha ediliyor. Bu taahhüt patentini alma teklifi de Hindistan’dan geldi. Bir diğer önemli nesne de işitme engelli kişiler için. Bir saat boyunca ile bu vücutları olan biteni algılayabiliyorlar. Çocuklar bu projeyi sunarken özellikle işitme engelli anneleri örnek almışlardı. Annenin kemiğine taktığı bu saat ile giderken ağlama sesini algılayabilmesini sağladılar. Bu proje ile yurt dışına başvuru yapıldı ve derecelendirildi” dedi.

“Başka okullarla ve üniversitelerle iş birliği yapıyoruz”
Türkiye için çok önemli bir gurur kaynağı olan birikimleri desteklemek adına farklı okullar ve üniversiteler ile de iş birliğinden kaynaklanan ifade Bora Sinç, “Bu düşünceyi geliştiren grup bizim okulumuzda okuyan üç tane öğrencimiz var. Ancak takım büyük bir takım. Bizim okulunun dışında ortak çalıştıkları başka bir okul daha var. Bizim okulunun ebeveyninde, başka okullarla ve üniversite ile iş birliği yapıyoruz. Bu temel okul olarak destekliyoruz ve sponsor oluyoruz. Çocukların geliştirdiği projelerden işitme engelliler projemiz ve enjektör ucu imha aracı projemiz yurt dışında da dikkat çekti. ABD’den davet alan Aruna grubu yakında sunum yapmak üzere bu yola gidecek. Kendine, ailesine, vatanına ve çevreye faydalı hayvanların yetiştirdiği hedef ile çıktığımız bu yolda, sahip olduğu bu başarıları bizi de çok gururlandırıyor” şeklinde konuştu.

Exit mobile version