Türkiye’nin ilk uçak fabrikası yeniden doğuyor

TOMTAŞ, Kayseri'nin merkez Melikgazi ilçesinde kurulacak fabrikayla yeniden Türk havacılık sanayisine katkıda bulunacak.

Türkiye’nin ilk uçak fabrikası yeniden doğuyor

ASFAT, Erciyes Teknopark, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ile TOMTAŞ Yatırım Ortaklığı tarafından kurulan Türkiye’nin ilk uçak fabrikası TOMTAŞ Havacılık ve Teknoloji A.Ş., Kayseri’nin merkez Melikgazi ilçesinde kurulacak fabrikayla yeniden Türk havacılık sanayisine katkıya dönüştürülecek.

Türk havacılık sanayisi için yarım kalan TOMTAŞ; uçak gövdesi, kanatları, kapıları, kumanda yüzeyleri, iniş takımları gibi ana montaj parçaları, pervaneler, helikopter rotorları ve motor parçaları üretecek.

VERGİ İNDİRİMİ VE MUAFİYETLERDEN YARARLANACAK

Kurulacak tesisin yaklaşık 205 milyon liralık yatırıma mal olacağı düşünülüyor. Tesisin yıllık 420 bin kilogram üretim kapasitesi olacak. Tesis için 10 milyon 207 bin 500 dolarlık makine ve teçhizat ithal edilecek.

“Bölgesel-öncelikli yatırım” kapsamında değerlendirilen tesis için faiz desteği, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, sigorta primi işveren hissesi 7 yıl, vergi indirimi yüzde 80, yatırım katkı oranı yüzde 40 olmak üzere bir dizi teşvik imkanı sağlanacak.

Tesis faaliyete geçtiğinde 50 kişinin istihdam edilmesi ön görülüyor. Bu kadroların oluşturulması için ise çalışmalar devam ediyor. İlk başta CMM kalite kontrol uzmanı, CNC operatörü, üretim müdürü, cad-cam mühendisi ve kalite müdürü pozisyonları için işe alım süreçleri yürütülüyor.

Türkiye’nin ilk uçak fabrikası Tayyare ve Motor Türk A.Ş., cumhuriyetin ilanından 3 yıl sonra açılmış ve 2 yıl hizmet vermişti. 1931’de yeniden açıldı. Ardından Kayseri Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı’na dönüştü. TOMTAŞ, Kayseri’nin merkez Melikgazi ilçesinde kurulacak fabrikayla yeniden Türk havacılık sanayisine katkıda bulunacak.

Türkiye'nin ilk uçak fabrikası Kayseri'de küllerinden doğuyor
TOMTAŞ, Kayseri’nin merkez Melikgazi ilçesinde kurulacak fabrikayla yeniden Türk havacılık sanayisine katkıda bulunacak.
Exit mobile version