Yapay zeka işsizliğe de neden olabilir

Yapay zeka işsizliğe de neden olabilir

Bilişim Uzmanı Hakan Topuzoğlu, yapay zekanın yetenekleri kadar hasarları gibi sınırlarının da kullanabileceğini, “Yapay zeka işsizliğe neden olabilir, şu anda birçok kişinin yaptığı işi gerçekleştirebiliyor” dedi.
Yapay zeka sayesinde verilerin daha kolay işlenebileceğini söyleyen Bilişim Uzmanı Hakan Topuzoğlu, “Yapay zeka, teknolojik hizmetlern kullanarak daha önce elde edilen zırhlar ile ortaya çıkan sonuçlardır diyebiliriz. Yapay zeka sayesinde daha fazla insan kullanmak yerine, teknolojik olanaklara ulaşabiliyoruz. Yapay zekanın üstesinden gelmek için de; Birinci iş yükünü azaltır, ikinci doğumları ve tahminleri yapabilir. Yani çok fazla büyük veri dediğimiz İngilizcede büyük veri adı verileri verileri kullanarak sonuçlar elde edebiliriz. Müşteri deneyimi sağlar, yani aileden daha fazla memnun olma imkanını elde eder. Örnek verecek olursak, bir tatile gitmek için ve sizin o tatille ilgili etkileriniz var. Yapay zeka sayesinde en uygun otel ya da tatili size emanet ediyor. Aynı şekilde daha iyi kararlar alınabilir yapay zeka. Yapay zeka sayesinde verileri daha rahat işleyebiliriz” dedi.

“Yapay zeka işsizliğe de neden olabilir”
Topuzoğlu, yapay zekanın gelişmiş olduğu gibi dezavantajları da olduğunu, “Yapay zekanın dezavantajları da işsizliğe neden olabilir. Şu anda birçok insanın yaptığı işi yapay zeka gerçekleştirebiliyor. Bunlar arasında makale yazma, basın bülteni dosyası, resim çizme dahil mevcut. Örnekleri geçmişte Excel’de formüller yazarak bir işken, şu anda siz nasıl bir cümlelerin sonuçsuz yapay zekaya diyorsunuz o sizin yerinize yazabiliyor. Aynı şekilde yetersiz aktarımlar var burada. Yapay zekayla ilgili telif hakları nasıl olacak, elde edilen sonuçlar kime ait olacak belli değil. Bundan dolayı da ortaya çıkanlar ortaya çıkacak. Güvenlik riski var. Siz yapay zekaya güvenip de oradaki bilgilerini kullandığı gibi kullanır, değerlendirmezseniz bir takım güvenlik riskleri ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Yanlış kararların üzerine yazılmış olabilirsiniz. Her ne kadar yapay zekayı kullansak da yine bunları değerlendirebilecek bir insana her zaman için muhafaza var. Bir de veri koruma riski var. Bazı yerlerde bu verileri bir gözlem için çekildiği, o bölgelerde sizin de denetimleriniz olabilir ve bir güvenlik açığını da ortaya çıkarmak için” kullanılmıştır.
Yapay zekanın aslında çok büyük bir iş imkanı gördüğünü da söyleyen Topuzoğlu, “Özellikle sağlık ve teknoloji alanında yapay zeka kullanılıyor. Bununla ilgili projeler yapılıyor ve bizim de sürekli katıldığımız yapay zeka temelli e ticaret konferansları var. Burada Be To Be eşleştirmeler yapay zeka yapılıyor. Siz hangi alanla ilgili o kişilere ait kişilerle birlikte yaşıyorsunuz ve bu şekilde bilgi paylaşımı yapabiliyorsunuz. Yine aynı şekilde sağlık alanında da en uygun ilaç, en uygun çözümlerin nasıl kullanılacağı ile ilgili de işlem yapılıyor. Yine teknoloji alanında da son günlerde çok fazla gördüğümüzüz İHA’lar SİHA’lar ya da diğer tanklar olsun, su gökyüzü koruması ile ilgili olsun bunların hepsinde yapay zeka kullanılıyorta. Yapay zeka aslında çok büyük iş olanakları sağlıyor. Biz yapay zeka kullanarak, bu konuda eğitimler yaparak, bu alanı kullanarak kitaplara bakarak para kazanabiliriz. Aynı şekilde çalışmasını daha kolay hale getirebilirsiniz. Örneğin e-ticaret alanında yapay zeka kullanımında biz bunlarla ilgileniyoruz ve gelecek dönemde bir proje yapmayı da amaçlıyoruz. Bu da şöyle olacak; örnek gösterim siz tanıtım ürün aksesuarları ama ürününüzü Almanya’da, Belçika’da veya İngiltere’de satacaksınız. Bu insanların o üründen beklentisini siz çok iyi bilemeyebilirsiniz. Yapay zekayı kullanarak ürün tanıtım yazılarını yazdırmak, ürünle ilgili resimler oluşturmak gibi çalışmalar yaparak, yapay zeka temelli bir e-ticaret ağırlıklı da kurarak daha fazla kişiye ulaşmayı da hedefliyoruz” dedi.

Exit mobile version