İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturması, 21 Temmuz 2025’te yeni bir dönemece girdi. Daha önce İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla gündeme gelen soruşturmada, 17 şüpheli gözaltına alındı. “Rüşvet vermek”, “rüşvet almak” ve “ihaleye fesat karıştırmak” suçlamalarıyla İstanbul Adalet Sarayı’nda hakim karşısına çıkan şüphelilerden 8’i tutuklanırken, 9’u adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Soruşturma, Türkiye’nin siyasi ve toplumsal gündemini sarsmaya devam ediyor. İşte son gelişmeler ve detaylar.
Soruşturmanın yeni dalgası: Gözaltılar ve suçlamalar
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü yolsuzluk soruşturması kapsamında, 18 Temmuz’da 18 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarılmış, 15 şüpheli yakalanmıştı. 21 Temmuz’da Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda savcılık ifadeleri tamamlanan 17 şüpheliden 8’i, “rüşvet” ve “ihaleye fesat karıştırmak” suçlamalarıyla nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklandı. Tutuklanan isimler arasında Can K., Mehmet K., Erdinç K., Cengiz T., Murat Timuçin A., Deniz E., Ali Cüneyt Ö. ve Taylan Ç. yer alıyor. Soruşturma, İBB iştirakleri Medya A.Ş. ve Kültür A.Ş.’deki usulsüz ihaleler ile rüşvet iddialarına odaklanıyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi, yeni deliller ışığında operasyonları genişletiyor.
Adli kontrol ve serbest bırakılanlar
Hakimlik, 9 şüpheli hakkında adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verdi. Bu kişiler, yurt dışı çıkış yasağı ve düzenli imza yükümlülüğüyle serbest bırakıldı. Soruşturma kapsamında daha önce de 89 şüpheliden 48’i tutuklanmış, 41’i adli kontrolle serbest bırakılmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İBB’deki ihalelerde usulsüzlük, rüşvet ve kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirilmesi gibi suçlamalara dayanan delillerin MASAK raporları, tanık beyanları ve HTS kayıtlarıyla desteklendiğini belirtiyor. Ancak CHP, bu sürecin siyasi bir kumpas olduğunu savunuyor ve delillerin güvenilirliğini sorguluyor.
İBB soruşturması nedir?
İBB yolsuzluk soruşturması, Mart 2025’te Ekrem İmamoğlu’nun “suç örgütü kurmak ve yönetmek”, “rüşvet almak”, “irtikap” ve “ihaleye fesat karıştırmak” suçlamalarıyla tutuklanmasıyla başladı. Soruşturma, İBB iştiraklerinde usulsüz ihaleler ve rüşvet iddialarını kapsıyor. 19 Mart’ta 100’den fazla kişi gözaltına alınmış, 48’i tutuklanmıştı. İkinci dalgada 18, üçüncü dalgada 13, dördüncü dalgada 25 kişi tutuklandı. 21 Temmuz’daki son operasyonda ise 8 kişi daha cezaevine gönderildi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sürecin hukuki değil siyasi olduğunu savunurken, İmamoğlu’nun avukatı Fikret İlkiz, soruşturmayı “İstanbul halkına karşı bir komplo” olarak nitelendirdi. Soruşturma, Türkiye’nin hukuk ve demokrasi tartışmalarını alevlendirirken, kamuoyunda geniş yankı uyandırıyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: