İran'ın başkenti olan Tahran'da dünyanın farklı ülkelerinden siyasi elçiler, büyükelçiler ve düşünce kuruluşlarından araştırmacıların katıldığı 3. Uluslararası Tahran Diyalog Forumu düzenlendi. İran'lı Harrazi'nin Nükleer silah ile igili söylemi olay oldu ..
Dışişleri Bakanlığı Siyasi ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nde düzenlenen forumun ilk oturumuna İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, eski Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, Nikaragua Dışişleri Bakanı Denis Ronaldo Moncada ile İran Dış İlişkiler Stratejik Konseyi Başkanı Kemal Harrazi konuşmacı olarak katıldı.
İran'ın komşuluk politikası: Dostluk ve güven inşasına yönelik bir yaklaşım" başlıklı oturumda, ilk sunumu İran Dış İlişkiler Stratejik Konseyi Başkanı Harrazi yaptı.
Konuşmasında Harrazi, hiçbir ülkenin kendi topraklarının güvenliğinin tehdit edilmesine izin vermeyeceğini belirterek, İran'da son zamanlarda gelişen olayları "ülkeye karşı hibrit bir savaş" olarak nitelendirdi.
"NÜKLEER SİLAH YAPIMINI HARAM OLARAK GÖRÜYORUZ"
Harrazi, İran ile nükleer müzakereler olarak bilinen Kapsamlı Ortak Eylem Planı'na değindiği konuşmasında, bu konuda birçok sorunun çözüldüğünü savunarak, "İran anlaşmadaki taahhütlerine geri dönmeye hazır. Şimdi tek sorun anlaşmanın korunması ve geçmiş meseleler. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı heyetinin İran'a gerçekleştirdiği ziyarette bu sorunun çözülmesini temenni ediyoruz" ifadelerini kullandı.Nükleer silah üretme peşinde olmadıklarını, inanç açısından nükleer bomba yapımını haram saydıklarını söyleyen Harrazi, "Eğer İran nükleer silah üretirse bölgede silahlanma yarışı doğar. Ancak biz nükleer silahlardan arındırılmış bir bölge istiyoruz" diye konuştu.
İranlı yetkili, Tahran'ın her zaman bölge ülkeleri ile olan ilişkileri iyi karşıladığını ve bölgenin diyaloğa ihtiyacı olduğunu söyledi.
"BATILILAR, RUSYA'YI SAVAŞIN İÇİNE ÇEKTİ"
Harrazi ayrıca, Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşa başından beri karşı olduklarını ancak Batılı ülkelerin NATO'yu Rusya'nın sınırlarına doğru kaydırma girişiminin "çok provokatif" bir eylem olduğunu ileri sürerek, "Batılılar büyük bir titizlikle Rusya'yı böyle bir savaşın içine çekmeye çalıştılar" ifadelerini kullandı.
Uluslararası Tahran Diyalog Forumu'nun ilki Ocak 2020'de, ikincisi ise Mart 2021'de düzenlenmişti.
2. Uluslararası Tahran Diyalog Forumu'na Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da video konferans yöntemi ile katılmıştı.
FM @Amirabdolahian at #TDF_2022: we consider our neighbors as our own brothers with whom we have civilizational, historical, cultural and religious commonalities and their security and welfare is our own security and welfare. pic.twitter.com/go4IN5OTZT
— Iran Foreign Ministry 🇮🇷 (@IRIMFA_EN) December 19, 2022
NÜKLEER SİLAH NEDİR ?
Nükleer silah, nükleer reaksiyon ve nükleer fisyon birlikte kullanılmasıyla ya da çok daha kuvvetli bir füzyonla elde edilen yüksek yok etme gücüne sahip silahtır. Genel patlayıcılardan farklı olarak çok daha fazla zarar vermek amaçlı kullanılır. Sadece kullanılan bir silah, tüm bir kenti ya da bir ülkeyi canlı, cansız ne varsa tamamen yok edecek güçtedir.
Savaş tarihinde, nükleer silah ABD tarafından II. Dünya Savaşı'nın son günlerinde iki kez kullanılmıştır. İlk olay 6 Ağustos 1945 sabahı, Little Boy (küçük çocuk) kod isimli uranyum tipi silahın Japonya'nın Hiroşima kentine atılmasıyla vuku bulmuştur. Üç gün sonra ise Fat Man (Şişman adam) kod isimli plütonyum tipi silah aynı ülkenin Nagazaki kentine atılmıştır. Kullanılan bu silahlar neticesinde çoğu sivil 132.000 kişi yaşamını kaybetmiştir. Bu olaylardan sonra nükleer silah kullanımı üzerindeki tartışmalar hız kazanmıştır.
İki temel nükleer silah türü vardır. İlki, Hiroşima'ya atılan uranyum veya Nagasaki'ye plütonyum bombasındaki gibi uranyum ötesi ağır atom çekirdeklerini bölerek enerji elde eden fisyon bombalardır. Bu silahlarda uranyum ve plütonyum gibi ağır elementlerin parçalanabilir izotopları, süperkritik kütle denilen belli bir ağırlık limiti üzerinde bir araya getirildiğinde zincirleme reaksiyona girerek çok büyük bir güç üretirler. Hidrojen bombası veya füzyon bombası denen ikinci tipte ise ateşlenen bir fisyon bombası ile hidrojen çekirdekleri birleşmeye (füzyona) zorlanır, bu sayede çok yüksek bir enerji ortaya çıkar. Fisyon bombalarının teorik üst limitleri olsa da, füzyon bombalarının gücünde bir üst limit yoktur. Amerikan Bilim Adamları Federasyonu, 2012 itibarıyla dünyada 4.300'ü kullanıma hazır olmak üzere toplam 17.000 nükleer başlık bulunduğunu tahmin etmektedir. 1 megatonluk nükleer silah meydana getirdiği ateş topu 90 km. öteden bile, güneşten 30 kat daha parlak görünür. 100 kilotondan küçük bombaların ateş topları bile 600-700 km. uzaklıklardan görülebilir.
Yorumlar
Kalan Karakter: