Bin yıllık pilav damak çatlatıyor

Bin yıllık pilav damak çatlatıyor

Sivas’ta yaşayan evli ve iki çocuk annesi Zeliha Gürsoy, Divriği ilçesinin tescilli lezzeti ve bin yıllık bir geçmişi olan Divriği Pilavı’nı tanıtmaya çalışıyor. Asırlardır süre gelen lezzeti ilçenin simge sokaklarından olan Hüma Hatun Sokağı’nda bulunan işletmesinde yaparak müşterilerin beğenisine sunuyor.
Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan tarihi yapılarıyla öne çıkan Sivas’ın Divriği ilçesi, lezzetleriyle de sahiplerinden söz ettiriyor. İlçenin ayırtli lezzetlerinden biri olan Divriği Pilavı, yiyenlerin damak tadına hitap ediyor. Divriği İlçesinde Divriği Pilavını yapan tek isim olan Zeliha Gürsoy 5 ay önce kurulmuş işletmede Divriği Pilav’ının adını dünyaya duyurmak için çabalamak için.

“Özel misafirlere yapılan yöresel bir lezzettir”
Divriği Pilavı’nın Mengücekler eden döneminden bu yana sürme ifadesi Zeliha Gürsoy; “Günümüze kadar hiçbir özelliği bozulmadan yapılan bir pilavdır. Divriği ilçemize has tecilli pilavımızdır. Divriği Pilavı, ilçemizde bayramlarda, düğünlerde, özel günlerde, özel misafirlere yapılan yöresel bir lezzettir. Çok beğenilen pilavımız Alatlı Pilavı diye de geçiyor” dedi.

“Divriği Pilavı 2 günlük emeğin ürünü”
Divriği Pilav’ının 2 günlük bir emeğin ürünü olduğunu söyleyen Gürsoy şu ifadelere yer verdi:
“Divriği Pilav’ının içinde dana eti gidecek. Geçmişteki keçi eti kullanılmış şu anda dana eti gidecek. Eti bir gün önceden baharatlarla hazırlıyoruz. Bolca tane yenibahar ve bahar katıyoruz. Bir gece öyle bekletiyoruz. Ertesi gün yurt dışına, soğanı kullanarak eti ekliyoruz. Etin üzerine nohut koyarız. Nohudun üzerine de Besni Üzümü dediğimiz üzümü ortaya koyuyoruz. En üste ise 2 ila 3 saat önceden yıkanmış pirincimizi ekliyoruz. Et suyunu ve normal suyumuzu ekleyip pişiriyoruz. Piştikten sonra ağzını kapatıyoruz ve üzerini örtüyoruz. Pilavımız uyuyan pilav diye de geçiyor. Hiç açmadan 1 saat bekletiyoruz. Pilavın yanında olmazsa olmazımız hoşaf. Ağır bir pilav olduğu için onu hoşaf ile dengeliyoruz” diye konuştu.
Çevresinin işletmesini açması için kendisine destek olduğunu ifade eden Zeliha Gürsoy, “Ben hep çalışmak istiyorum. Beni bir araya getirenler, teşvik edenler oldu. 5 ay oldu. Güzel başlayıp daha da güzelleştirecekler. Vatandaşlarımızın Divriği’ye gelmesi Hüma Hatun Sokağı’nda Divriği Pilavı yemelerini isterim. Yiyenler çok memnun” ifadelerine yer verdi.

Exit mobile version