Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 Temmuz Pazartesi günü saat 15.00’te, DEM Parti İmralı Heyeti’ni Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul ediyor. Heyette, DEM Parti TBMM Başkanvekili ve Van Milletvekili Pervin Buldan ile Mardin Milletvekili Mithat Sancar yer alıyor. Bu görüşme, Erdoğan’ın DEM Parti ile ikinci buluşması olacak; ilki 10 Nisan’da, Sırrı Süreyya Önder’in hayatta olduğu dönemde gerçekleşmişti. Önder’in vefatından sonra heyete katılan Sancar, ilk kez Erdoğan’la bir araya geliyor. Görüşmede, “Terörsüz Türkiye” hedefi kapsamında PKK’nın silah bırakma süreci ve Meclis’te kurulacak komisyonun detayları masaya yatırılacak.
Silah bırakma süreci hızlanıyor
Görüşmenin ana gündemi, PKK’nın silah bırakma süreci. DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, 6 Temmuz’da yaptığı açıklamada, örgütün bu hafta içinde Irak’ın Erbil veya Süleymaniye bölgelerinde sembolik bir silah bırakma töreni gerçekleştirebileceğini belirtmişti. Erdoğan, Lahey’deki NATO Zirvesi dönüşünde, “Terör örgütünün silah bırakma kararını uygulamaya başlamasıyla süreç hız kazanacak. Silahın, kanın, gözyaşının milletimizin gündeminden çıkmasıyla yepyeni bir kapı açılacak” demişti. Görüşmede, silahların envanterinin tutulması, teslim alınacak silahların imha edilmesi ve örgütün fesih süreci gibi teknik detaylar ele alınacak. MİT Başkanı İbrahim Kalın ve AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala’nın da katılacağı görüşme, sürecin devlet politikası olarak yürütüldüğünü gösteriyor.
Görüşmenin perde arkası! Ankara’da yoğun diplomasi
Erdoğan’ın DEM Parti heyetini kabulü, Ankara’da “Terörsüz Türkiye” için hızlanan diplomasi trafiğinin bir parçası. DEM Parti heyeti, 6 Temmuz’da İmralı’da PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüştükten sonra Erdoğan’la bir araya geliyor. Heyet, görüşme öncesi DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan ile de buluşarak strateji belirledi. MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın 8 Temmuz’daki Bağdat ziyareti, sürecin Irak ayağını koordine edecek. Erdoğan, Azerbaycan dönüşü uçakta, “İlgili kurumlarımız her adımı titizlikle takip ediyor. Provokasyonlara müsaade etmeyeceğiz” diyerek sürecin kontrollü ilerlediğini vurgulamıştı. Sosyal medyada, görüşme “tarihi bir adım” olarak değerlendirilirken, bazı kullanıcılar temkinli bir iyimserlik sergiliyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: