İstanbul’un Şile ilçesi, 10 Temmuz sabahı düzenlenen operasyonla sarsıldı. Şile Belediyesi’ne yönelik mali suçlar soruşturması kapsamında Belediye Başkanı Özgür Kabadayı ve dört kişi tutuklandı. “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “irtikap”, “rüşvet” ve “ihaleye fesat karıştırma” suçlamalarıyla başlatılan soruşturma, belediyenin işleyişine dair ciddi iddiaları gündeme taşıdı. Kabadayı’nın hayatı, siyasi kariyeri ve operasyonun detayları, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. İşte Şile’deki bu skandalın perde arkası.
Özgür Kabadayı’nın hayatı ve kökeni
1979 yılında İstanbul’un Şile ilçesinde doğan Özgür Kabadayı, ilçenin yerlilerinden. Babası Mustafa Kabadayı Yaylalı Köyü’nden, annesi Hatice Kabadayı ise Akçakese Köyü’nden. İlk, orta ve lise eğitimini Şile’de tamamlayan Kabadayı, şu anda Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde öğrenimine devam ediyor. Şile’de esnaf olarak tanınan Kabadayı, iki işletme sahibi ve ilçenin sosyal hayatında aktif bir isim. Şile Spor Kulübü’nde yöneticilik yaptı, Atatürkçü Düşünce Derneği Şile Şubesi’nde başkan yardımcılığı görevini sürdürüyor. Evli ve iki çocuk babası olan Kabadayı, halkla yakın ilişkileriyle biliniyor.
Siyasi yolculuğu ve CHP zaferi
Özgür Kabadayı, siyasi kariyerine 2019 yerel seçimlerinde Şile Belediyesi Meclis Üyesi adayı olarak başladı. 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) aday gösterildi ve yüzde 51,88 oy oranıyla belediye başkanı seçildi. Bu sonuç, Şile’nin 20 yıl aradan sonra CHP yönetimine geçmesini sağladı. Göreve geldikten sonra şeffaf belediyecilik anlayışını benimseyen Kabadayı, belediyenin 1 milyar TL’lik borcunu kamuoyuyla paylaşarak önceki yönetimlerin mali politikalarını eleştirdi. Ancak, başkanlık koltuğundaki bir yıllık serüveni, 10 Temmuz’daki operasyonla gölgelendi.
Operasyon ve tutuklama süreci
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu, Şile Belediyesi’ne yönelik ciddi suçlamalarla soruşturma başlattı. 10 Temmuz sabahı Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, belediye binasında operasyon düzenledi. Soruşturma, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “rüşvet”, “irtikap” ve “ihaleye fesat karıştırma” iddialarına odaklandı. Operasyonda, belediyenin hukuk işlerinden sorumlu avukatı Ali Şafak’ın, yapı ruhsatları karşılığında 20 bin euro rüşvet alırken suçüstü yakalandığı belirtildi. Soruşturma dosyasına, Şafak’ın rüşvet aldığına dair görüntüler de eklendi. Kabadayı, ifadesinde yetkilerini yardımcılarına devrettiğini ve usulsüz işlemlerden haberdar olmadığını savundu. Ancak mahkeme, Kabadayı ile Oğuz Kaçmaz, Tuncay Tolga Özçakmak, Ali Şafak ve Evren Buçhan’ın tutuklanmasına karar verdi. Şüpheli Aslı Kotan ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Bu olay, Şile halkı ve siyasi çevrelerde şok etkisi yarattı. Soruşturmanın ilerleyen günlerinde ortaya çıkacak yeni deliller, skandalın boyutlarını daha net ortaya koyacak. Şile Belediyesi’nin geleceği ve Kabadayı’nın durumu, kamuoyunun yakın takibinde.
Yorumlar
Kalan Karakter: