Prof. Dr. Celal Şengör, Özlem Gürses’in YouTube kanalında ölümsüzlük üzerine yaptığı açıklamalarla gündem oldu. İnsan bilincinin dijital ortama aktarılmasıyla ölümsüzlüğün mümkün olduğunu savunan Şengör, “Beyin bir bilgisayar. Ona eşdeğer bir bilgisayar yapıp beynini yükleyebilirsem, ölümsüzsün,” dedi.
Şengör’ün, bedensiz bir nöro varlık olarak kutu içinde yaşam önerisi ve kuru fasulye-pilav tadını programla simüle etme fikri, sosyal medyada hem destek hem de eleştiri topladı. Açıklamalar, bilimsel etik ve insan doğası tartışmalarını alevlendirdi.
Celal Şengör: Ölümsüzlük Teknolojiyle Mümkün
Şengör’ün Teknolojik Ölümsüzlük Vizyonu
Şengör’ün önerisi, beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) teknolojilerine dayanıyor. Neuralink gibi projelerle bilincin dijital ortama aktarılması üzerine çalışmalar devam ederken, Şengör, bu teknolojinin ölümsüzlük sağlayabileceğini öne sürdü. Ancak, tat simülasyonu ve bedensiz yaşam fikirleri, bilimsel ve felsefi açıdan tartışmalı bulundu. X’te, @habertaksimcom, Şengör’ün “akıllara ziyan” fikrini paylaştı; @trhakkinda, açıklamaları “çığır açıcı ama ürkütücü” olarak nitelendirdi.
Sosyal Medya ve Bilim Dünyasından Tepkiler
X platformunda, Şengör’ün sözleri geniş yankı buldu. @onediocom, “Ölümsüzlük sırrı bir kutu mu?” diyerek tartışmayı başlattı; @vaziyetcomtr, “İnsanlık bu kadar mekanik mi?” sorusunu yöneltti. Bilim çevreleri, bilincin dijital aktarımının etik ve teknolojik zorluklarını vurguladı. Boğaziçi Üniversitesi’nden nörobilimci Dr. Ali Özgür, X’te, “Bilincin tam aktarımı teorik olarak mümkün olsa da, duygu ve bedensel deneyimler simüle edilebilir mi? Şengör’ün vizyonu eksik,” yorumunu yaptı. @GaGa_Haber, Şengör’ün açıklamalarını “fütüristik ama spekülatif” buldu.Öte yandan, bazı kullanıcılar Şengör’ü vizyoner olarak övdü. @360Gazete, “Şengör, bilimin sınırlarını zorluyor,” derken, eleştirenler insan doğasının bir kutuya indirgenemeyeceğini savundu. Tartışma, ölümsüzlük ve teknoloji üzerine yeni soruları gündeme getirdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: