Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kübalı mevkidaşı Miguel Diaz-Canel Bermudez ile başkent Ankara'da düzenlediği ortak basın toplantısında, "Bölgedeki ana ortaklarımızdan biri olan Küba ile iş birliği ve dayanışmamızı artırmayı özellikle önemsiyorum."
Erdoğan, "Bildiğiniz gibi Latin Amerika ve Karayipler bölgesi ile ilişkilerimiz dış politikamızın temel direklerinden birini oluşturmaktadır.
Ziyarette Türkiye ile Küba arasında medya ve iletişim, kültür ve diplomasi alanlarında altı anlaşma imzalandı.
Erdoğan, liderlerin enerji, turizm, inşaat, tarım, kalkınma, sağlık ve çevre gibi alanlarda mevcut iş birliğini geliştirmenin yollarını görüştüklerini söyledi.
"Bu tarihi ziyaretin Türkiye-Küba ilişkilerinde yeni bir dönüm noktası olacağına inanıyorum." bu yıl banka başkanı ve turizm ile enerji ve madencilik bakanları ziyaret etti.
Diaz-Canel'in ziyareti, Türkiye ile Küba'nın diplomatik ilişkiler kurmasının 70. yıl dönümüne denk geliyor.
Türkiye ile Küba arasındaki diplomatik ilişkiler 1952'de kuruldu. Türkiye ilk büyükelçiliğini 1979'da Karayip ada ülkesinin başkenti Havana'da açtı.
Erdoğan, ikili ilişkilerin Küba'ya yıllar önce uygulanan tek taraflı yaptırımlardan bu yana potansiyelinin altında kaldığını sözlerine ekledi.
Yaptırımlardan kaynaklanan zorluklara rağmen şirketlerimizin Küba'ya ilgisinin arttığını görüyoruz.
Türkiye ve Küba ikili ticaret hacmini 200 milyon dolara çıkarma konusunda da mutabık kaldı.
Diaz-Canel, "Son aylarda ikili ticari ilişkilerde ilerleme kaydedilmesine rağmen, iki ülke arasındaki ticari ve finansal ilişkilerimizi ve işbirliğimizi daha da çeşitlendirme konusunda mutabık kaldık."
Erdoğan, "Türkiye ve Küba, koronavirüse karşı kendi yerli aşısını geliştiren sayılı ülkeler arasında yer alıyor. İkili görüşmemizde önümüzdeki dönemde ortak aşı yatırımları yapmayı da ele aldık."
Diaz-Canel ise, tarih boyunca Türkiye-Küba ilişkilerinin "saygı temelinde" geliştiğinin altını çizdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile "verimli" bir görüşme gerçekleştirdiğini ve iki ülkenin ikili ticari ilişkileri daha da çeşitlendirme konusunda mutabık kaldığını söyledi.
Türkiye-Küba ilişkilerinin geleceğine büyük güven duyuyoruz, bunun güçlenip gelişeceğine inanıyoruz.
Erdoğan, Diaz-Canel'e, dönemin Küba Devlet Başkanı Tomas Estrada Palma'nın 1902'de Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid'e yazdığı mektubu da hediye etti.
Çok yönlü ve çok boyutlu bir dış politika izleyen Türkiye, Latin Amerika bölgesindeki temsilcilik sayısını 17'ye , Latin Amerika'daki büyükelçilik sayısını ise 16'ya çıkarmıştır. Amerika Devletleri (OAS), Orta Amerika Entegrasyon Sistemi (SICA), Karayip Devletleri Birliği (ACS), Karayip Topluluğu (CARICOM) ve MERCOSUR.
Türkiye ile Latin Amerika bölgesi arasındaki toplam ticaret hacmi 2002 yılında 1 milyar dolar iken, 2021 yılında bu rakam 15 milyar dolara yükseldi.
Yorumlar
Kalan Karakter: