Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, “PKK/KCK silahlı terör örgütüne üye olma” suçlamasıyla 4 Kasım 2024’ten beri devam eden yargılama sürecinde, 14 Temmuz 2025’te görülen ikinci duruşmada tahliye edildi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Silivri Adliyesi’nde gerçekleştirdiği duruşmada, Özer’e yurt dışı ve şehir dışı çıkış yasağı konularak adli kontrol şartıyla serbest bırakılma kararı verildi. Ancak Özer, Aziz İhsan Aktaş suç örgütü soruşturması kapsamında “ihaleye fesat karıştırma” suçlamasıyla hala tutuklu. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in de katıldığı duruşma, siyasi tartışmaları yeniden alevlendirdi. İşte davanın detayları.
Ahmet Özer’in geçmişi ve suçlamalar
1960 yılında Van’da doğan Ahmet Özer, akademisyen kimliğiyle tanınıyor. Hacettepe Üniversitesi’nde sosyoloji doktorası yapan Özer, 2002-2004 yıllarında Akdeniz Belediyesi’nde baş danışmanlık yaptı ve 2012-2017 arasında Toros Üniversitesi’nde Kentleşme ve Yerel Yönetimler Merkezi’ni yönetti. 2022-2023’te İBB danışmanlığı görevinde bulundu. 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde CHP’den Esenyurt Belediye Başkanı seçilen Özer, yüzde 49 oy aldı. 30 Ekim 2024’te “PKK/KCK üyesi olmak” suçlamasıyla gözaltına alındı ve 4 Kasım’da tutuklandı. İddianamede, Özer’in 2014’te İmralı’da yapılan bir görüşmede “demokratik özerklik” projesi için isminin geçtiği, 694 kişiyle ve Kongra-Gel Eş Başkanı Remzi Kartal’la 14 kez iletişim kurduğu öne sürüldü. Özer, bu suçlamaları reddederek sürecin siyasi olduğunu savundu.
Duruşmada neler yaşandı?
14 Temmuz’daki duruşma, Silivri Adliyesi’nde yoğun bir katılımla gerçekleşti. Özer’in avukatları, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve çok sayıda partili salonda hazır bulundu. Tanık ifadeleri, davanın seyrini etkiledi. Erdoğan Boz, 2022’de Özer’le kitap yayını için görüştüğünü, hediye kitap teklifinin Özer tarafından reddedildiğini ve paranın banka yoluyla ödendiğini söyledi. Aladdin Erdoğan, Özer’i Eğitim-Sen’den tanıdığını, projeler için destek aldığını ve Özer’in yasa dışı bir bağlantısına tanık olmadığını belirtti. Ancak Erkan Çakır, Özer’in “PKK destekçisi” olduğunu iddia ederek 70 bin liralık uzlaşma teklifini reddettiğini öne sürdü. Özer, Çakır’ı “meczup” ve “iftiracı” olarak nitelendirerek iddiaları yalanladı. Mahkeme, Özer’in terör suçlamasından tahliyesine karar verdi, ancak yurt dışı ve İstanbul dışı çıkış yasağı getirdi.
İkinci soruşturma ve siyasi tartışmalar
Özer, “PKK/KCK üyesi olmak” suçlamasından tahliye edilse de, Aziz İhsan Aktaş suç örgütü soruşturması kapsamında “ihaleye fesat karıştırma” suçlamasıyla tutukluluğu devam ediyor. Bu soruşturmada, Özer’in ihale süreçlerinde sorumluluğu olmadığını savunduğu biliniyor. CHP lideri Özgür Özel, tahliye kararını memnuniyetle karşılarken, süreci “kumpas” olarak niteledi ve iddianamenin “asılsız detaylarla dolu” olduğunu belirtti. Özer, cezaevinden yaptığı açıklamalarda suçlamaları reddetti ve hedefin CHP’nin iktidar yolculuğunu engellemek olduğunu savundu. Esenyurt’a kayyum atanması ise tartışmaları alevlendirdi; İstanbul 9. İdare Mahkemesi, kayyum düzenlemesini Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.
Yorumlar
Kalan Karakter: