Türkiye’nin yerli üretimi TCG Anadolu, dünya donanmalarına ilham kaynağı oldu. Güney Kore, uzun süredir askıya aldığı uçak gemisi projesini, TCG Anadolu’nun SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) odaklı “drone gemisi” modelinden esinlenerek yeniden şekillendirdi. Kore Donanması (ROKN), savaş uçakları yerine insansız hava araçlarıyla donatılmış bir gemi inşa etmeyi planlıyor.
Güney Kore’nin bu kararı, 13 Nisan’da Savunma Bakanlığı’na sunulan iki öneriyle netleşti. İlk öneri, mevcut uçak gemisi tasarımını revize ederek drone gemisi inşa etmeyi, ikinci öneri ise Dokdo sınıfı çıkarma gemisini modifiye ederek SİHA taşıyıcıya dönüştürmeyi içeriyor. TCG Anadolu’nun çok yönlü yapısı, Güney Kore’nin savunma stratejisini yeniden tanımlamasında kilit rol oynadı.
Güney Kore’nin Yeni Deniz Stratejisi
Güney Kore, CVX sınıfı uçak gemisi projesini yüksek maliyetler ve değişen stratejik öncelikler nedeniyle 13 Nisan’da rafa kaldırdı. Proje, 260 metre uzunluğunda, 40 metre genişliğinde bir gemi ve 20 adet F-35B uçağı tedarikini kapsıyordu. Toplam maliyetin 7 trilyon won (5,2 milyar dolar) olacağı tahmin ediliyordu. Ancak, Ukrayna-Rusya ve Suriye savaşlarında SİHA’ların başarısı, Güney Kore’yi insansız sistemlere yöneltti. Savunma Bakanlığı, Hyundai Heavy Industries liderliğinde, 30 bin ton deplasmanlı bir “Çok Amaçlı İnsansız ve İnsanlı Entegre Komuta Gemisi” (Large Transport Vessel-II) tasarlamayı planlıyor. Gemi, keşif, taarruz ve gözlem için 50’ye yakın İHA ile donatılacak ve helikopter taşıma kapasitesine sahip olacak.
TCG Anadolu’nun Küresel Etkisi
TCG Anadolu, 10 Nisan 2023’te Türk Deniz Kuvvetleri’ne katıldığında, dünyanın ilk SİHA gemisi olarak tarihe geçti. 231 metre uzun
Yorumlar
Kalan Karakter: