Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasına ilişkin yaptığı açıklamalar, Türkiye’nin siyasi ve hukuki gündemine damga vurdu. Karar Gazetesi yazarı Mehmet Ocaktan’a konuşan Gül, İmamoğlu’nun durumunu hem geçmişteki kendi deneyimleriyle hem de hukukun üstünlüğü vurgusuyla ele aldı. “Hukuk olmazsa Türkiye kaybeder” diyerek, sürece yönelik endişelerini dile getirdi.
“Erdoğan’a ve Bana Yapılanlar İmamoğlu’na Yapılmamalı”
Abdullah Gül, İmamoğlu’nun gözaltına alınmasını, geçmişte kendisi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yapılan haksızlıklarla kıyasladı. “Vaktiyle Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve şahsıma yapılan haksızlıkları kamu vicdanının nasıl kabul etmediğini hatırlayalım. Benzer yanlışlıklar halkın iradesiyle belediye başkanı seçilmiş olan Ekrem İmamoğlu’na da yapılmamalı” sözleriyle, sürecin hukuki değil siyasi bir boyut taşıdığını ima etti. Gül’e göre, bu tür adımlar Türkiye’yi geriye götürüyor ve “saati geriye alma lüksümüz yok” diyerek mevcut gerginliğin gereksizliğine işaret etti.
“Süreç Endişe Verici, Hukuk ve Hakkaniyet Kaybedilmemeli”
Gül, İmamoğlu’nun 99 kişiyle birlikte “suç örgütü yöneticisi olmak”, “rüşvet”, “nitelikli dolandırıcılık” gibi suçlamalarla gözaltına alınmasını “endişeyle izlediğini” belirtti. “Türkiye içinde olduğu gibi dışarıda da yankı bulan bu süreç üzüntü verici” diyen eski Cumhurbaşkanı, ekonomik toparlanma ve barış süreci gibi olumlu gelişmelerin bu çalkantıyla gölgelenmesinden duyduğu rahatsızlığı ifade etti. “Hukuk ve hakkaniyeti kaybetmemeliyiz, yoksa Türkiye kaybeder” vurgusuyla, yargı sürecinin evrensel ilkelere uygun yürütülmesi gerektiğini savundu.
“Çatışma Değil, Diyalog Zamanı”
Açıklamalarında siyasi uzlaşıya dikkat çeken Gül, “Bir sonraki seçimlere 3 yıla yakın zaman varken, sorunlar diyalogla çözülebilecekken bu türbülans bizi ileriye götürmez” dedi. İktidar ve muhalefet arasındaki gerginliğin sürdürülebilir olmadığını belirten Gül, “Vatandaşları galeyana getirecek hamlelerden kaçınılmalı” uyarısında bulundu. Ayrıca, “Kopenhag ve Maastricht kriterlerini ‘Ankara kriterleri’ olarak yeniden canlandırma” önerisiyle, hukukun ve demokrasinin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Gül’e göre, bu tür çalkantılar Türkiye’ye “ne mutluluk ne refah” getirir.